Норвегія першою у світі почала вимикати FM-радіо

Норвегія першою у світі почала вимикати FM-радіо

Норвегія у вівторок, 11 січня, стала першою у світі країною, яка почала вимикати аналогове радіо, яке функціонує в FM-діапазоні. Об 11:11 за місцевим часом в районі Нурлан громадський радіомовник NRK та комерційні станції перейшли на цифровий стандарт DAB (Digital Audio Broadcasting, "цифрове аудіомовлення"). Згодом перехід буде здійснено в інших районах країни.

Голова NRK Тор Гьєрмнунд Еріксен назвав подію "історичним моментом", оскільки Норвегія стане першою державою у світі, де відмова від FM-радіо буде здійснена у всій країні, передає агенція dpa. DAB є більш ефективним та менш енергозатратним, а також пропонує кращу передачу та якість звуку, що зокрема важливо для віддалених норвезьких поселень.

Проведене раніше виданням VG опитування показало, що 55,5 відсотка норвежців проти відмови від FM, "за" - лише 25,1 відсотка. Крім того, перехід на стандарт DAB потребує спеціального обладнання або ж смартфона, більшість автомобільних приймачів також доведеться замінити. Утім, уряд очікує, що зміна збереже бюджетові близько 21 мільйона доларів у 2017-2019 роках.