Нова виборча система України

Нова виборча система України

Не пізніше, ніж у першій декаді липня, закон про вибори №2831-3 буде ухвалено в другому читанні, він буде підписаний президентом, і 25 жовтня вибори в Україні пройдуть за новою виборчою системою.

Про це заявив перший заступник голови Верховної Ради, представник "Народного фронту" Андрій Парубій", - повідомляють у прес-службі "Народного фронту".

"Сьогодні вкрай важливо було прийняти рішення по будь-якому з розроблених законопроектів, тому що лишити стару систему, яку ввів Янукович для узурпації влади – найгіршу, де половина депутатів обирається за закритими списками, які складають партійні вожді в кабінетах, а інша половина – чиста мажоритарка, де, посіваючи грошима, часто перемагають люди не за ідейними ознаками, а за товщиною гаманця, нам було дуже важливо сьогодні змінити цю систему", - наголосив перший віце-спікер.

Парубій зазначив, що ухвалений законопроект передбачає набагато більш модерну систему, ніж чинна, оскільки передбачає прив'язку в кожному окрузі не тільки партії, а й депутата, який балотується по округу, і кількість відданих за кандидата голосів зумовлює його місце у виборчому списку.

"Багато скептиків говорили, що завалять закон, багато скептиків говорили, що спеціально зареєстровано чотири законопроекти, щоб не ухвалити жоден з них. Ситуація була непросто, дискусія – складна, але ми ще раз продемонстрували, що парламент здатний приймати рішення та проводити реформи", - резюмував представник "Народного фронту".