"ЗУПИНИТИ БУЛЬДОЗЕР" - Ростислав Павленко

"ЗУПИНИТИ БУЛЬДОЗЕР" - Ростислав Павленко

На відміну від блискавичної війни німців, радянські війська рухались без особливих вигадок - але розмірено, як бульдозер, прогризали оборону, не рахуючись із втратами в людях і техніці,- так, або приблизно так описував радянську військову стратегію Орест Субтельний.

Це спостереження виглядає вельми актуальним зараз. Полчища росіян прагнуть відхопити якнайбільше територій- поки не впала їхня власна економіка.

Бо «бульдозерний» підхід, як вони планують, має ще й психологічний ефект і підсилює страх перед багатомільйонною озброєною до зубів російською армією.

Невпинне її просування має, за кремлівським задумом, посіяти в Україні і на Заході зневіру, і підштовхнути Захід до «пожертвування» Україною в імʼя «миру». А для росії десяток мільйонів словʼян (після всіх розстрілів і чисток на захоплених територіях) - це приз, вартий понесених втрат.

Що протиставити бульдозеру?

Все, що уповільнить його рух, зібʼє переможний настрій у росіян і зневіру - в Україні і на Заході.

Причому діяти, як раніше, не вийде. Можна змусити «слуг» у Раді голосувати - але не можна заставити працювати закони, які по суті не вирішують проблему.

Бо закон про зміни умов мобілізації у нинішньому вигляді - без механізму звільнення, без зрозумілих бонусів/виплат, без гарантій навчання і служби за спеціальністю - найімовірніше, не спрацює так, як сподіваються автори і натхненники з Банкової.

Можна робити політичні заклики керівництва держави до партнерів - але так не можна домогтись розширення допомоги. Бо «5-6-менеджерщина» ОП не демонструє доказів, що зрозуміла хоч що-небудь. А відтак годі чекати ефективності.

Можна прямо чи опосередковано задирати податки - але від цього генерований економікою ресурс падатиме, а не зростатиме.

Можна зʼявитися на показово-демонстраційному опорному пункті - але він не замінить двох тисяч кілометрів фортифікацій.

Можна хвалитись - заслужено - успіхами наших «пташників», але вони не замінять постановку безпілотників на потік.

Можна провокувати в суспільстві штучні конфлікти, призначати ворогів і організовувати хвилю ненависті - але це не відверне людей від розуміння, що за стан речей час питати із влади.

Ефективні зміни потребуватимуть зміни підходів.

Повторюючи ті самі помилки, годі сподіватися нового результату.

А російський бульдозер повзе…