Нововведення про штрафи для водіїв

Нововведення про штрафи для водіїв

Відповідно до закону, який підписав Петро Порошенко, в Україні запроваджується автоматична фотозйомка та відеофіксація адміністративних правопорушень у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, яка має покращити рівень безпеки дорожнього руху і знизити рівень дорожньо-транспортного травматизму зі смертельними та іншими тяжкими наслідками. Також запроваджується новий вид адміністративного стягнення – штрафні бали. До уваги читачів шість змін, які допоможуть зрозуміти нову систему оплати штрафів, передає autodriving.net.
  • Після ухвалення відповідних законодавчих змін усім автомобілістам нарахують по 150 балів. Якщо радари і камери відеоспостереження фіксуватимуть порушення, ці бали будуть зніматися.
  • Після того, як кількість балів досягне нульового рівня, водіям за порушення почнуть нараховувати штрафи, які треба буде сплатити протягом 30 днів з моменту фіксації порушення. У разі несплати штрафу за місяць на наступні 30 днів його розмір збільшиться удвічі через нарахування пені. У разі несплати пені і штрафу справу передадуть до Мінюсту.
  • Разом з тим водій матиме право оскаржити постанову про порушення ПДР упродовж 10 днів в адміністративних судах. На цей час сплата штрафу призупинятиметься.
  • Повідомлення про адміністративне стягнення надсилатимуть за місцем проживання власника авто, тобто штрафуватиметься не водій, тому що вони можуть бути різними, а саме машина.
  • Крім того, на телефонний номер власника надходитиме SMS з кодом та посиланням на сайт, де власник зможе проглянути відеоролик з правопорушенням, участь у якому брала його автівка.
  • Також штрафи на місці, коли штрафуватимуть патрульні, можна буде оплатити кредитними картками та відразу отримати електронний протокол разом з квитанцією про сплату штрафу.