О каких проблемах со здоровьем расскажет состояние волос

О каких проблемах со здоровьем расскажет состояние волос

Не варто зациклюватися на красивій укладці, кольорові краски для волосся і різних аксесуарах, вважають фахівці. Нам дуже важливо здоров'я шкіри голови і волосся, які є і головним залогом прекрасного зовнішнього вигляду. Крім того, стан волосся може розповісти про певних патологіях в організмі, тому не потрібно ігнорувати даний метод діагностики хвороб.

Як помітити перші дзвіночки, що говорять про наявність хвороби за станом волосся?

Так, повільний ріст волосся говорить про слабкість нервової системи, а їх розщеплення є визнанням неправильного харчування протягом тривалого часу. К тому же при потемнении волосся у корні, варто пройти у лікаря діагностику на хвороби кожного покрову голови.

Сухие ломкие волосы

Сухі ломкі волосся можуть говорити про неправильне уходе, з-за чого і відбувається пошкодження фолікулів. Однак неправильне харчування також може призвести до такого стану волосся, особливо якщо спостерігаються додаткові симптоми у вигляді гормональних порушень. Так, гіпотиреоз (зниження активності щитовидної залози) призводить до зміни текстури волосся, коли вони стають менше, але при цьому інтенсивного випадіння не спостерігається. Інші ознаки цього захворювання – це лишній вес, усталість, замедлення серцевого ритму і випадіння волосся в районі брів.

Замедление росту волосся

Зниження росту волосся може говорити про гормональному дисбалансі, психічних розладах, а також систематичної недостатності мінералів (хрому, кальцію) і вітамінів (А, групи В, С, D, Е).

Седина

Признак стресу , який провокує розвиток різних захворювань, що призводять до прискореного старіння організму – седина. Також вона може бути пов'язана зі зниженою кислотністю желудочного соку і курінням. Люди, у яких є седина, мають ризик розвитку діабету , а також інфаркту міокарда . Якщо в шевелюрі помітні окремі сидіння пряди, це вказує на хворобу волосяного нерва. При внезапном прояві єдиної на всій голові (або на половині голови, що зустрічається досить часто), можна припустити пережите сильне душевне потрясіння або параліч шейних нервів.

Поява одиниці в ранньому віці може говорити про підвищеної кислотності, потребі солі в надмірній кількості, недостатності ферментів, перенапруженні організму, розладі польових функцій.

Перхоть

Така неприятність, як перхоть, проявляється при неправильному уході за волоссям або внаслідок пережитого стресу. Може свідчити про ослаблення імунної системи.

Облысение

При очаговом облисінні шкіри голови підвищується ризик діабету, аутоімунних захворювань, ревматоїдного артриту . При рубцовой алопеції (облисенні) може бути діагностована грибкова або бактеріальна інфекція. Облисіння у чоловіків часто відбувається із-за спадкового фактора, але також може говорити про хвороби серця, ризик артеріального тиску або підвищеного холестерину. У жінок облисіння відбувається із- за зниження вироблення естрогенів, зазвичай спостерігається при прийомі гормональних препаратів і вікових гормональних перебудовах організму.

Випадіння волосся

Дефіцит білка, заліза, кремнію, цинку, фолієвої кислоти викликає випадіння волосся. Також шевелюра може редеть при стресі і гормональному дисбалансі, збитку вітамінів, ліків і мінералів. Говорить про можливу наявність в організмі вірусу, інфекції або грибкового очага, особливо якщо серед симптомів також спостерігається зуд шкіри та лихорадка.

Круговая алопеція

У тому випадку, якщо волосся випадають на окремих кругових ділянках невеликої форми, це може говорити про сахарному діабеті, ревматоїдному артриті або хворобах щитовидної залози. Така алопеція може поширюватися на виски, всю волосяну покрову голови і навіть брови. Визывает випадіння ресниц.

Змінення кольору волосся

Іноді може спостерігатися такий симптом, як зміна кольору волосся. Це відбувається із-за поганої екології або після хіміотерапії та сигналізує про метаболічні та генетичні зміни, порушення в харчовій системі. Якщо волосся придбавають зелений відтенок, це відбувається із-за попадання в організм у великій кількості мед- і хлорвмісних речовин. Можливо неврологічне або умственное расстройство. Резкое потемнение волос – признак хвороби жовчного міхура, а також цироза печені , тому в даному випадку необхідно негайно звернутися до спеціаліста.

Желтые хлопья на волосах

При виявленні на волосах хлопьев жовтоватого кольору, а також зуде шкіри голови з отшелушивающимися ділянками лікарі ставлять такий діагноз, як себорейний дерматит . Считается сезонним захворюванням, яке активізується в зимовий час. К тому же може проявитися після стресу.

Густа і красива шевелюра для багатьох є лише не головною складовою краси та привабливості. І хоча випадання волосся ‒ процес безболезненний, він здатний викликати серйозний дискомфорт, як у чоловіків, так і у жінок різного віку, а іноді бути причиною серйозних патологій, які вимагають немедичного звернення до спеціаліста.

Когда идти к трихологу: самі розпростерті проблеми з волосами

Ми пояснюємо, коли потрібно обов'язково звернутися до лікаря і найбільш поширених проблем з волоссям, а також пропонуємо підборку вигідних скидок на послуги трихологів в клініках Києва і допоможемо записатися до доктора онлайн в інших містах України

Найбільш розпростерті захворювання волосся

Себорейний дерматит (себорея)

Себорея ‒ дерматологічне порушення роботи сальних залоз голови, що входять до складу волосяного фолікула. Ізбиточне виділення кожного сала або наоборот його недоліків не тільки значно погіршує зовнішній вигляд шевелюр, але і є одним із самих розпростертих причин раннього облисіння.

За характером клінічних проявів себорея буває 3 види:

  • Жирна  ‒ виникає внаслідок прояву гіперфункції сальних залоз і черезмерної жирності, появою перхоти, витонченням і підвищеним падінням волосся.
  • Суха ‒ характеризується зниженим виділенням кожного сала, є головною причиною шелушения шкіри, черезмерної сухості волосся їх ломкости і розшарування, а також сильного зуду  .
  • Змішана  форма проявляється у вигляді сухої і жирної себореї, що виникає на різних ділянках голови.

Головним збудником хвороби є дрожеподібний гриб Pityrosporum ovale, прояв якого найчастіше спровоковано зниженням імунітету на фоні різних інфекційних захворювань, медикаментозного лікування, переутомлень і частих стресів. При несвоевременной терапії захворювання набуває хронічну форму, важко піддається лікуванню і може супроводжуватися облисінням.

Випадіння волосся – явлення абсолютно натуральне. Потерю до 100 волосків в день прийнято читати нормальним процесом, який ми ще всього не зауважуємо, так як на зміну їм дають нові. Однак посилене зниження, що перевищує суточну норму, може бути першим визнанням алопеції. Така патологія пов'язана або з віковими змінами, що знаходяться в організмі, або ж може бути «сигналом» серйозних внутрішніх захворювань, без лікування яких зупинити процес облисіння неможливо.

Трихологи виділяють кілька видів алопеції:

  • Дифузна алопеція являє собою поступове випадання волосся по всій поверхні голови.
  • Очагова алопеція проявляється у вигляді повного відсутності волосся на великих ділянках круглих або овальних форм різної локалізації.
  • Андрогенне облисіння виникає внаслідок гормональних порушень або генетичної схильності. У жінок частіше всього викликано підвищену кількість чоловічих гормонів в крові. Рост волосся може бути відновлений після відповідної терапії.
  • Рубцова або травматична алопеція є результатом хімічного або фізичного пошкодження волосся. Встречается із-за неправильного використання аксесуарів для волосся та косметичних продуктів.
  • Для тотальної алопеції характерно повна відсутність волосся на голові.

Алопеція частіше всього буває у чоловіків і жінок пожилого віку, після проходження хіміо- або лікувальної терапії, при гормональному дисбалансі, тяжчих інфекційних захворюваннях, неправильному уході за волоссям, розладах нервової системи, дефіциті цинку та інших важливих мікроелементів.

Любой вид облисіння — крайньо неприятний косметичний дефект, який може стати серйозним психологічним потрясінням (особливо для молодих дівчат). Своевременное звернення до трихологу допоможе швидше і легче відновити здоров'я волосся в ранній стадії захворювання.

Появление ранней седины

Поседіння волосся – природний фізіологічний процес, що характеризується зниженням вироблення пігменту меланіну, що окрашує волосся. Але іноді поява перших седих волосся відбувається не в 35-40 років, що прийнято читати нормою, а значно раніше. Попереднє явище одиниці частіше всього обумовлено генетичним фактором, однак лікарі-трихологи розглядають раннє явище як один із симптомів серйозних захворювань організму.

Причины преждевременного проявления седины:

  • Хронічні захворювання органів желудочно-кишечного тракту.
  • Нарушення зі сторони серцево-судинної системи.
  • Анемії різного генезу.
  • Гормональний дисбаланс.
  • Розпорядження нервової системи.

Порушення вироблення меланіну також буває викликано зловживанням алкоголем, курінням, обмеженням білкової їжі, частим застосуванням засобів для укладання.

У деяких випадках процес поселення в молодому віці може бути зверненим. Наприклад, перша седина, що з'явилася у жінки під час вагітності, исчезает після народження ребенка.

Повышенная ломкость волос

Повышенная сухость и ломкость волос ‒ далеко не косметичний дефект, як прийнято читати багатьма жінками. У трихології подібне явище називається трихоклазией – патологічним станом волосся, яке відрізняється самопроизвольним обламуванням і частіше всього відбувається із-за халатного ставлення до волосся.

Спровокувати підвищену ломкість можуть наступні фактори:

  • Нарушение работы желудка.
  • Наличие глистных інвазій.
  • Частое окрашивание і регулярні хімічні завивки.
  • Постійне використання засобів для укладки (мусси, лаки, гелі).
  • Митьё волосы слишком горячей водой.
  • Механічне пошкодження волосся.
  • Дефіцит вітамінів.
  • Знежирення шкіри голови.
Як проходить діагностика?

Діагностика захворювань волосистої частини голови проводиться лікарем трихологом і являє собою комплекс нескладних, безболезненных процедур.

  • Консультація трихолога . На початковому етапі доктор вислуховує скарги пацієнта, уточнює про тривалість симптоматики, наявності хронічних захворювань і генетичної схильності, проводиться огляд волосистої частини голови за допомогою спеціальної лампи-лупи, що дозволяє відновити воспалительные ділянки. Далі спеціаліст виконує трихоскопію або фототрихограму, а також призначає аналізи.
  • Трихоскопия  – комп’ютерне дослідження шкіри голови за допомогою спеціального приладу – трихоскопа, що дозволяє виміряти розміри волосяного фолікула, виявити грибкові захворювання, визначити кількість волосся на 1 кв. см, інтенсивність виділення кожного сала, дізнатися інші подробиці про стан волосистої частини голови.
  • Фототрихограма  дозволяє визначити активність випав і швидкість росту нових волосся, їх діаметр і щільність на одиниці площі. Зазвичай дана процедура проводиться для підтвердження патологічного облисіння.
  • Лабораторна діагностика  допомагає виявити железодефицитную анемію, гормональні порушення, інфекційні захворювання, недолік важливих мікроелементів, які можуть спровокувати погіршення стану волосся.
Як відновити здоров'я волосся?
  • Апаратне лікування  є досить ефективним способом лікування трихологічних захворювань і, в поєднанні із застосуванням спеціальних лікарських засобів, здатне відновити волосяну покрову навіть у самих запущених випадках.
  • Кріотерапія волосся живим азотом – ефективний метод лікування випадіння волосся за допомогою впливу дуже низьких температур, які надають благотворний вплив на шкіру голови, покращують кровообіг, насичують клітини кислородом і пробуджують неактивні фолікули. Кріотерапія проводиться трихологом при початковому розвитку алопеції, підвищеної жорсткості або ломкости волосся, не має протипоказань і є абсолютно безпечною процедурою.
  • Дарсонвализация ‒ методика контактного впливу на шкіру голови токів Дарсонваля (імпульсів високої частоти). Виконується за допомогою спеціального електрода, який повільно переміщують від передньої частини до затилка. Процедура запобігає випаданню волосся, зміцнює волосяні фолікули і нормалізує роботу всіх залоз, зазвичай застосовується для лікування себорейного дерматиту жирного типу і алопеції.
  • Мезотерапія являє собою ін'єкційну процедуру, в якій під шкіру вводяться мікродози вітамінів і мінералів, благотворно впливаючих на стан волосся. В залежності від поставленого діагнозу, мезотерапія може бути кисневою, гомеопатичною, мікроелементною, містити гіалоуранову кислоту або препарати для терапії андрогенного облисіння, себореї та інших захворювань.
  • Пересадка волосся  ‒ радикальний метод боротьби з алопецією, проводиться за допомогою хірургічного втручання при якому здійснюється трансплантація волосяних луковиц з місця з хорошим ростом волосся на проблемні ділянки. На сайті представлені 2 види пересадки волосся, лоскутним і безшовним методом FUE.