"ДВА ПІДХОДИ, ДВА РІЗНИХ БАЧЕННЯ МАЙБУТНЬОГО УКРАЇНСЬКОЇ ЕНЕРГЕТИКИ" - Александр Гончаров

"ДВА ПІДХОДИ, ДВА РІЗНИХ БАЧЕННЯ МАЙБУТНЬОГО УКРАЇНСЬКОЇ ЕНЕРГЕТИКИ" - Александр Гончаров

Ворожі удари по ГЕС та ТЕС б'ють не лише по енергетичній безпеці України, а й змушують власників українського бізнесу приймати нові рішення та стратегії. Тим більше, що вже із завтрашнього дня, 16 квітня, держрегулятор планує скасувати для бізнесу верхні цінові обмеження на ринку електроенергії, т.з. «прайс-кепи», після масових ударів по національній енергосистемі. А міністр енергетики Галущенко спокійно всім запропонував, мовляв, купуйте генератори і повербанки, готуйтесь.

І як же в цих найтяжчих умовах діють лідери українського бізнесу? Про які ними прийняті рішення та стратегії пишуть у ці дні ЗМІ?

Отже, почну з того, що керівництво групи компаній «Nova», якій належить і поштовий оператор «Нова пошта», створило саме в Україні компанію «Нова Енерджи», яка буде займатися генерацією електроенергії на регулярній основі (займатиметься генеруванням електроенергії за допомогою сонячних та газових енергетичних систем).

З іншого боку, як повідомляють ЗМІ, власник енергетичного холдингу «ДТЕК» Рінат Ахметов купив у «Шахтар» футболістів на 14 млн. євро та інвестував у польську промисловість. Так, наприкінці березня «ДТЕК» придбав сховище у польської компанії «Columbus», розташоване поряд із містом Хшанува у Малопольському воєводстві. Після реконструкції та запланованого збільшення потужностей сховище може стати одним із найбільших не лише у Польщі, а й у всій Європі. Українські інвестиції у великий польський проект оцінюються у сотні мільйонів доларів США. Плюс до цього ще у минулому році ДТЕК заявив про будівництво вітропарку потужністю 60 МВт у Румунії.

А яка ваша, друзі, позиція щодо обговорюваної теми?