Озеро Соледарське - не має аналогів у світі

Озеро Соледарське - не має аналогів у світі

Унікальність озера в його температурі - чим глибше, тим гарячіше. На поверхні температура досягає 20 градусів, а на глибині - піднімається до 30 - 40.

 Вчені говорять, що на місці озера раніше була соляна шахта. Це маленьке озеро біля міста Соледар Донецької області утворилося завдяки мінералізованим шахтним водам. Всього на місці шахти, яку підірвали в середині XX століття, утворилися п'ять озер.

Дайвери обстежили навколишні озера, однак жодне з них не має схожих властивостей.Озера були виявлені дайверами в 2011 році.

Вчені попереджають, що величезні порожнечі шахти в будь-яку хвилину можуть обвалитися. Але, незважаючи на це, на дні водойми підводні дослідники намагаються знайти причини унікальності озера.

Соледарське озеро сягає приблизно 100 метрів. Найдивнішим у цьому озері є температура води. Зазвичай температура знижується при зануренні - чим глибше, тим холодніше, але в цьому озері все навпаки: на поверхні озера температура води тримається в межах 20 ° С, а на глибині 4-5 метрів піднімається до 30-40 ° С. Більше того, на такій глибині вода стає схожою на рідке скло і практично непрохідною для аквалангістів.

Такий стан води можна спостерігати при переході з прісної води в солону (ефект галокліна). Але це озеро не містить прісної води, та її нижній шар настільки щільний, що драйвери просто лягли на «рідке скло», так і не діставшись дна. Занурюватися в озеро не рекомендують. Адже невідомо, які небезпеки таїть дивна консистенція води.