Пам’ятник Кузьмі Скрябіну замінять на інший

Пам’ятник Кузьмі Скрябіну замінять на інший

Пам’ятник львівському співакові Андрію Кузьменку, що знаходиться у Луцьку, ймовірно замінять на інший. Причина такого рішення – шквал критики на адресу авторки скульптури Ірини Дацюк. Відкриття нової скульптури планується на Андрія Первозваного, 13 грудня. Проте, остаточне рішення щодо заміни скульптури прийматимуть батьки співака та її авторка.

За словами скульпторки Ірини Дацюк, пам’ятник вставновлений 1 жовтня на території луцького ТРЦ «Сіті-парк», на завершальному етапі спотворили робітники однієї з львівських майстерень. Окрім того, Дацюк стверджує, що цей пам'ятник був ескізним, пробним і тимчасовим варіантом.      

Скульптор відмовилась назвати львівську компанію, яка виготовила бронзову скульптуру, але повідомила, що новий пам’ятник, за уже зміненим проектом, робитимуть у тій же майстерні. «Те, яким би він мав бути – вже не актуально. Пам’ятник зараз робиться новий. Той зіпсували. Я думаю, що 13 грудня, на Андрія, буде встановлений новий пам’ятник, згідно з проектом. Окрім того, там буде ще перероблятись вся базова основа – постамент у вигляді імпровізованої сцени та інше», – додала скульптор.

Як стало відомо, фірма, що виливала пам’ятник в бронзі виявилась львівською скульптурною фабрикою «Пікарт». Серед її робіт у Львові можна побачити пам'ятник винахідникам гасової лампи Яну Зегу та Ігнатію Лукасевичу, письменнику Леопольду Мазоху, художнику Пабло Пікассо

Ініціатором встановлення пам’ятника є близький друг «Кузьми», бізнесмен із Луцька Андрій Покровський. Власне скульптура стоїть на території ТРЦ «Сіті-парк», який належить бізнесмену.

«Розумієте, говорять, що скульптура це мистецтво. Пам'ятник це не фотокартка. Фотокартка відображає майже стовідсотково людину, а пам’ятник символізує людину. В якості символу пам'ятник мене задовольняє. Якщо він немає стовідсоткової схожості безпосередньо з Андрієм Кузьменком – це можна списати на мистецтво, де головним завданням стоїть символізувати, а не відобразити на сто відсотків», – підкреслив А.Покровський.

Нагадаємо, що у Львові пам’ять Андрія Кузьменка вирішили вшанувати створенням інтерактивного громадського простору «Місця щасливих людей». Зараз в мережі викладають варіанти надісланих проектів для їх подальшого обговорення.