Пенсійна реформа: красти, чи не красти?

Пенсійна реформа: красти, чи не красти?

У найближчі роки в Україні не буде помітного підняття пенсій за віком, вважає економіст Борис Кушнірук.

Він стверджує, що влада в цьому не зацікавлена й намагається зберегти старі корупційні схеми для відмивання коштів із Пенсійного фонду, – інформують "Спектр Новини" із посиланням на Знай.

«Ще минулого року уряд анонсував Пенсійну реформу. Але вона лише зовні здається реформою. Хоч ніби то й має кілька ступеневу систему накопичення, всі гроші все одно зосереджуються в Пенсійному фонді, відрахування роботодавців не зменшуються. Її проблема полягає в тому, що вона зберігає старий принцип роботи. Для людей, наближених до влади, лишаються старі шляхи для викрадення коштів», – каже він.

Цього тижня Пенсійний фонд на 341 грн збільшив показник середньої зарплати на одну застраховану людину. Тепер вона становить 4370,9 грн. Це, за словами урядовців, має вплинути на збільшення середньої пенсії у майбутньому.

«Так, теоретично вона має зрости у жовтні, але це будуть такі мінімальні суми, що більшість пенсіонерів і не відчує нічого. Взагалі, показник середньої мінімальної зарплати для нарахування пенсій це те, що має зростати паралельно із середньою зарплатою. Він потрібен для розрахунку пенсій теперішнім пенсіонерам. Але це стосується лише тих, із зарплати яких відраховують більше мінімуму», – пояснює Борис Кушнірук.

На його думку, у найближчі роки є загроза того, що пенсії не буде за що збільшувати, бо дефіцит пенсійного фонду зростатиме. Цьому сприятиме велика кількість неофіційно оформлених працівників і корупція у владі.

«Нам потрібна реальна триступенева пенсійна система. Коли з Пенсійного фонду забезпечується лише мінімальна сума. Решту людина отримує від недержавних пенсійних фондів. Такий підхід вже багато років успішно працює в Англії та інших країнах»

Нагадаємо, зараз мінімальна пенсія в Україні 1130 грн. З грудня її підвищать до 1247 грн.