«Подія» Сергія Лозниці збирає фестивальні нагороди

«Подія» Сергія Лозниці збирає фестивальні нагороди

Нова документальна робота учасника Каннського кінофестивалю, українського режисера Сергія Лозниці, поповнила список перемог преміями європейських кінофестивалів.

У Німеччині "Подію" було відзначено премією Leipziger Ring, яка вручається Фондом мирної революції за кращий фільм про демократію. За словами журі, стрічка Сергія Лозниці виділяється своєю драматургією і шанобливим ставленням до документального матеріалу.

На Міжнародному кінофестивалі в Севільї (Іспанія) Подія отримала премію NEW WAVES за кращу нон-фікшн стрічку. У супровідному коментарі журі відзначили, що рішення було одноголосним – оскільки фільм, завдяки своїй ретельній і поетичній конструкції образів, звертається до глядача незалежно від національності – і відображає загальні погляди на демократію. Члени журі фестивалю відзначили, що схожі почуття вони зазнали при перегляді стрічки Білої стрічки каннського лауреата Міхаеля Ханеке, яка, як і Подія, багато в чому передбачає майбутнє Європи.

Крім того, робота Лозниці отримала Гран-прі другого міжнародного Ризького кінофестивалю і спеціальний приз журі білоруського фестивалю “Лiстапад”.

Для створення стрічки автор використовував архівну хроніку, відзняту в Ленінграді під час путчу, який призвів до розпаду Радянського Союзу. Світова прем’єра Події відбулася на Венеціанському МКФ, незабаром фільм був показаний на кінофестивалі в Торонто.

Український прокат Події стартував 5 листопада. Фільм демонструється мовою оригіналу з субтитрами. У Києві фільм можна побачити в кінотеатрах “Жовтень” та “Кінопанорама”.

www.kinoukraine.com