Подорожуємо по-новому

Подорожуємо по-новому

З метою запровадження біометричних документів для виїзду за кордон урядом України було прийнято постанову від 7 травня 2014 р. №152 «Про затвердження зразка бланка, технічного опису та Порядку оформлення, видачі, обміну, пересилання, вилучення, повернення державі, знищення паспорта громадянина України для виїзду за кордон, його тимчасового затримання та вилучення»


Відповідно до зазначеної постанови, біометричні закордонні паспорти в Україні запроваджуються з 1 січня 2015 р. Паспорт громадянина України для виїзду за кордон, оформлений до 1 січня 2015 р., є чинним протягом терміну, на який його було видано.


Для оформлення паспорта для виїзду за кордон особа подає:


1) заяву-анкету;


2) паспорт громадянина України (для осіб, що досягли 16-річного віку та постійно проживають в Україні);


3) свідоцтво про народження (у разі оформлення вперше паспорта для виїзду за кордон особі, що не досягла 16-річного віку);


4) документи, що підтверджують здійснення встановлених законодавством платежів, або оригінал і копію документа про звільнення від таких платежів;


5) заяву про відмову від внесення інформації (зокрема, відцифрованих відбитків пальців рук) до безконтактного електронного носія, що імплантований до паспорта для виїзду за кордон (у разі потреби). У разі оформлення паспорта особі, яка не досягла 16-річного віку, таку заяву від її імені подають батьки, усиновлювачі, опікуни, піклувальники або інші представники чи представники закладів, які виконують функції опікунів чи піклувальників над цією особою;


6) у разі оформлення паспорта особі, що не досягла 12-річного віку, або особі, яка не може пересуватися самостійно у зв'язку із тривалим розладом здоров'я, що підтверджується відповідною довідкою лікувального закладу, може бути подано дві кольорові фотокартки розміром 3,5х4,5 см та одну фотокартку розміром 10х15 см для внесення відцифрованого зображення обличчя особи шляхом сканування.


До безконтактного електронного носія, який імплантовано у паспорт для виїзду за кордон, вноситься: інформація, що міститься на сторінці даних паспорта для виїзду за кордон; додаткова змінна інформація (про місце реєстрації, сімейний стан, про відмову від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків, про видачу приватизаційних паперів); біометричні дані (відцифроване зображення обличчя особи, підпис особи, за згодою - відбитки пальців рук); дані про забезпечення захисту інформації, що міститься на безконтактному електронному носії, відповідно до рекомендацій IKАО Doc 9303.


Водночас українці з біометричними паспортами, плануючи подорож до держав Шенгенської зони, все одно надаватимуть відбитки пальців рук для отримання шенгенських віз.


23 червня 2015 р. в Україні запровадять Візову інформаційну систему (ВІС) - централізовану базу даних, яка підтримує обмін інформацією про короткострокові візи в країнах Шенгенської угоди. До неї вносяться алфавітно-цифрові й біометричні дані заявників: ім'я, громадянство, місце проживання, рід занять, номер паспорта, тип запитуваної візи, місце призначення і тривалість передбачуваної поїздки, кордон країни Шенгенської угоди, який планується перетинати насамперед при поїздці, інформація про осіб, які запрошують гостей, відбитки всіх пальців рук і цифрова фотографія.


Головна зміна для громадян України, починаючи з 23 червня 2015 р., полягатиме в тому, що всі заявники повинні будуть з'явитися в консульство особисто, щоб надати свої біометричні дані (відбитки пальців рук та цифрову фотографію). Ці біометричні дані, поряд з даними, наданими у вигляді отримання візи, реєструються у захищеній центральній базі даних.


Для всіх подальших заяв на отримання візи, що будуть подаватися протягом п'яти років після цієї процедури, відбитки пальців рук заявника копіюватимуться з інформації, яка міститься в системі ВІС з попередньої заявки.

 

Винятки щодо зобов'язання надавати відбитки пальців рук стосуються таких категорій:


- діти, молодші за 12 років;


- особи, у яких фізично неможливо взяти відбитки пальців;


- голови держав та члени національних урядів (а також члени їхніх офіційних делегацій та їхні чоловіки/дружини), якщо вони подорожують з офіційною метою.
У рамках впровадження ВІС на особливу увагу заслуговують такі моменти:


- шенгенські візи, отримані до впровадження ВІС (тобто до 23 червня 2015 р.), залишатимуться чинними;


- зняття відцифрованих відбитків пальців рук і оцифрована фотографія будуть вимагатися при подачі заявки на отримання шенгенської візи. У разі заявки на отримання національної візи країн - членів ЄС вимога про надання таких даних регулюється виключно законодавством відповідних держав. При цьому якщо такі біометричні дані отримують у рамках оформлення національних віз, вони не можуть вноситися до бази даних ВІС;


- ціна на відкриття візи не підвищуватиметься;


- осіб, на яких поширюється безвізовий режим в'їзду в Шенгенську зону, дія ВІС не стосується. Після виконання Плану дій щодо лібералізації безвізового режиму для України та запровадження безвізового режиму власники біометричних паспортів отримають вільний пропуск до Європи автоматично. У разі ж відмови надати біометричні дані такі заявники не отримають шенгенської візи;


- при подачі заявок на отримання шенгенської візи через візові центри (постачальники зовнішніх послуг) зняття відцифрованих відбитків пальців рук буде здійснюватися в них;


- біометричні дані візового заявника не можуть бути зібрані комерційними посередниками (наприклад, туристичними агентствами).


Будь-яка особа має право отримати інформацію про свої дані у Візовій інформаційній системі від країни - члена Шенгенської зони, яка внесла ці дані до системи. Будь-яка особа також може вимагати, щоб неточні дані, пов'язані з нею, були виправлені, а дані, зібрані незаконним шляхом, видалені.

Джерело gazetavv.