Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 14.01.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 14.01.2024

1. У російському Сітібанку заблоковано дивіденди клієнтів на суму близько $4,7 млрд.  

- У російському Сітібанку ("дочка" міжнародної Citigroup) зависли дивіденди клієнтів на суму близько $4,7 млрд (421,5 млрд руб.) Citigroup виступала для своїх клієнтів депозитарієм.

- У 2023 року обсяг таких коштів становив $1,7 млрд (148 млрд руб.). Йдеться про кошти, заблоковані на рахунках типу С.

- На кінець 2023 року сума дивідендів російських компаній, що накопичилися, папери яких Сітібанк тримає для клієнтів, становила 72% від російського бізнесу Citigroup — $6,5 млрд.

- На початку 2021 Citigroup заявила про бажання продати свій роздрібний російський бізнес. Після початку війни в Україні група вирішила перестати розвивати свій бізнес у росії.

- За 2023 рік обсяг бізнесу Citigroup на російському ринку скоротився на 13%, за 2022 і 2023 роки в сукупності — на 34% без урахування дивідендів, що зависли.

2. Європа купує російську нафту через Індію рекордними темпами у 2023 році, незважаючи на війну в Україні.

- Індія отримує вигоду від імпорту російської нафти за зниженою ціною, а також від продажу тієї ж нафти на ринках ЄС за повною ціною після її переробки.

- Імпорт очищеної нафти в ЄС з Індії зріс до рекордних рівнів у 2023 році, в той же час, коли імпорт російської сирої нафти в Нью-Делі більш ніж подвоївся за рік.

- Це означає, що минулого року споживачі в Європі отримали безпрецедентні обсяги бензину, дизеля, гасу та інших нафтопродуктів, які походять з росії через Індію, незважаючи на санкції.

- Індія стала провідним світовим імпортером російської сирої нафти в минулому році, імпортуючи в середньому 1,75 мільйона барелів на день, що на 140 відсотків більше, ніж у 2022 році.

- Водночас імпорт нафтопродуктів Європейським Союзом з Індії зріс на 115 %, зі 111 000 барелів на день у 2022 році до 231 800 барелів на день у 2023 році, що є найвищим показником за останні сім років.

3. Кордон Фінляндії і росії буде закритим щонайменше до 11 лютого.

- Фінляндія готова збільшувати кількість огороджень, щоб стримати нелегальних мігрантів.

- Уряд забезпечуватиме безпеку кордону за будь-яких обставин, наголосив прем'єр-міністр Петтері Орпо.

- «Якщо буде потрібно, ми вживатимемо додаткових заходів і не сидітимемо склавши руки. Уряд використовуватиме всі законні методи і за потреби може переглянути законодавство. Попри закриті кордони нелегальна міграція триває»

4. Латвія оголосила персоною нон грата голову Латвійсько-російської асоціації співробітництва.

- Латвія видворила з країни громадянина рф, голову Латвійсько-російської асоціації співробітництва Бориса Каткова.

- Каткова було оголошено персоною нон грата та видворено з країни за багаторічну та систематичну діяльність на користь рф.

5. ​​В PepsiCo заборонили згадувати війну у рекламі.

- Восени 2023 року під час пошуку нового PR-агентства в Україні були поставлені вимоги, згідно з якими були заборонені згадки про війну у рекламній діяльності PepsiCo, а саме:

- згадка про війну, бойові дії, агресію, військовослужбовців, ЗСУ;

- підтримка України, або української армії;

- негативні конотації, що створює відчуття "небезпеки".

- При цьому, PepsiCo все ще працює на ринку рф, та сплачує податки.

- За даними НАЗК PepsiCo виплатила до російського бюджету 115 млн дол податків.

- Також, компанія має 20 тис співробітників та 40 тис сільськогосподарських працівників у рф.

- Навіть попри формальне припинення продажу основного продукту компанії Pepsi cola, на російських поличках все ще можна придбати цей товар завдяки так званому "паралельному імпорту".

6. Північнокорейські хакери почали ховати вкрадені біткоїни - група Lazarus здійснила найбільші транзакції за місяць.

- У листопаді Мінфін США через Управління з контролю за іноземними активами (OFAC) вже ввів санкції щодо криптовалютного міксера Sinbad за сприяння Lazarus у відмиванні $ 850 млн.

- Але Північнокорейські хакери з угруповання Lazarus проявили рекордну активність — переказали десятки біткоїнів з рахунку на рахунок або в «криптоміксер».

- Хакери вже перевели 27,371 BTC ($ 1,2 млн за поточним курсом) на «міксер криптовалюти», а потім відправили 3,343 BTC на раніше використану неактивну адресу.

- Зараз хакери з КНДР тримають близько $ 79 млн на своїх гаманцях. Хоча неможливо вгадати наміри угруповання, ці перекази можуть вказувати на те, що lazarus готується до більш активної діяльності.

- Вважається, що Lazarus спонсорується урядом Північної Кореї. Вони відповідальні за третину всіх хакерських атак, здійснених у 2023 році. З 2017 по 2023 рік зловмисникам вдалося викрасти близько $ 3 млрд, зокрема в криптовалюті. За останні шість років північнокорейські хакери вкрали в криптовалюті більше, ніж уся КНДР заробляє від експорту за рік.

Більше на https://t.me/OmelyanNews