Польський банк хоче забрати у Харкова сотню тролейбусів та трамваїв

Польський банк хоче забрати у Харкова сотню тролейбусів та трамваїв

Польський банк намагається відсудити у ХКП «Міськелектротранс» 90 тролейбусів і 10 трамвайних вагонів. Про це свідчить постанова Харківського апеляційного господарського суду від 21 травня.

Позов подало ТОВ «Фінансова компанія «Приватні інвестиції», засновником якої є Польський акціонерний банк «Загальна ощадна каса».

ФК «Приватні інвестиції» повідомила, що ще в травні минулого року рішенням господарського суду Львівської області визнано її право власності на 57 тролейбусів та 10 трамвайних вагонів в рахунок погашення боргу за кредитним договором. Ще 33 тролейбуси належать компанії на підставі договору про порядок виконання грошових зобов’язань від 13.11.2014, укладеного між позивачем та попереднім власником даного майна – ТОВ «Кредит фонд».

За постановою суду, провадження у справі припинено, оскільки такий спір має розглядатися в рамках відповідної справи про банкрутство, адже 11 червня 2013 року ХКП «Міськелектротранс» визнано банкрутом.

Судді врахували заяву ліквідатора підприємства про те, що позовні вимоги визнаються і спірне майно включено до ліквідаційної маси ХКП «Міськелектротранс» і може бути відчужене тільки в процедурі банкрутства.

7 листопада 2006 року ПП «ПЛ Лізинг» (лізингодавець), ХКП «Міськелектротранс» (лізингоодержувач) і ТОВ «Дуотранс» (продавець) уклали тристоронній договір купівлі-продажу. «ПЛ Лізинг» закупило тролейбуси і трамваї в «Дуотрансу», а потім передало їх у лізинг «Міськелектротрансу». Таким чином оновили третину парку комунального електротранспорту в Харкові.

Для придбання тролейбусів і трамваїв «ПЛ Лізинг» (власник поляк Лучин Ришард) брало кредит у ПАТ «Кредобанк» під заставу купленого електротранспорту. «Кредобанк» належить «PKO Bank Polski S.A.». Самі тролейбуси і трамваї були російського виробництва.

У зв’язку з невиконанням кредитного договору, з «ПЛ Лізинг» у 2010 році через суд було стягнено заборгованість в сумі 47,60 млн грн. У грудні 2011 року ПАТ «Кредобанк» відступило право вимоги по договору ФК «Приватні інвестиції». У зв’язку з неспроможністю «ПЛ Лізинг» виплатити 47,60 млн грн. боргу, суд вирішив, що вимоги кредитора мають бути задоволені за рахунок майна, переданого в заставу.

У квітні цього року за клопотанням Харківської міськради суд поновив пропущений строк оскарження рішення госпсуду Львівської області, яким визнано власність ФК «Приватні інвестиції» на тролейбуси і трамваї.

За державною програмою, що її ухвалив Кабінет Міністрів під керівництвом Віктора Януковича, розраховуватися за нову техніку Харків мав спільно з державним бюджетом. Але вже через рік уряд Юлії Тимошенко відмовився допомагати з оплатою, оскільки з’явилася нова постанова Кабміну, згідно з якою закупівля електротранспорту фінансується з держбюджету тільки в тому випадку, якщо його виготовив вітчизняний виробник. З припиненням фінансування з держбюджету в Харкова почалися перебої з платежами, оскільки в повному обсязі міський бюджет не міг забезпечити виплати за договором.

Источник: http://nashigroshi.org