Порошенко підписав закон про заборону російських фільмів

Порошенко підписав закон про заборону російських фільмів

Президент України Петро Порошенко підписав закон, який забороняє показ на території України фільмів про російських солдатів і поліцейських.

Про це повідомляє сайт ipress.ua.

Сьогодні закон надійшов до Верховної Ради з підписом Президента. Текст закону поки не оприлюднили.

За словами міністра культури В'ячеслава Кириленка, закон забороняє російські мілітарні фільми і серіали, які випустили після 1991 року, а також весь російський теле- і кінопродукт, створений з моменту початку російської агресії проти України, тобто з 2014 року.

У тексті відповідного законопроекту до другого читання у парламенті передбачалося, що в Україні забороняються фільми, які популяризують або пропагують діяльність силових та інших органів Росії і які виправдовують окупацію території України.

При цьому під заборону підпадають всі такі фільми, які зняли після 1 серпня 1991 року. За показ заборонених фільмів передбачений штраф від 10 до 50 мінімальних зарплат (у 2015 році - 1218 грн) за кожен випадок. Закон набуває чинності на наступний день після публікації, проте штрафувати телеканали почнуть тільки через 60 днів після вступу документа в силу.

Як повідомляв iPress.ua, 26 лютого Національна рада з питань телебачення та радіомовлення внесла телеканал "Мир 24" в список заборонених в Україні телеканалів.

Нагадаємо, зараз в Україні заборонені російські телеканали "Перший канал. Всесвітня мережа", "РТР-планета", "НТВ-мир", "Росія-24", "TVCI", "Росія-1", НТВ, ТНТ, "Петербург-5", "Зірка", "РЕН-ТВ", "РБК-ТВ", Life News, Russia Today, "Історія", а також білоруський державний телеканал "Білорусь 24".

Під час позапланових перевірок щодо дотримання вимог законодавства з ефірної частини національного аудіовізуального продукту регулятор перевірить 11 телеканалів і три радіостанції.

Наголошується, що позапланові перевірки призначено таким телеканалам: "НЛО", "Індиго tv", "ТЕТ", "НТН", "2 + 2", "Новий канал", "К1", "ПІКСЕЛЬ ТВ", "Ентер-фільм "," МЕГА "," К2 "; і таким радіостанціям: "Ретро ФМ", "Наше радіо", "Авторадіо".

Зауважимо, що згідно із законодавством у мовленні кожної телерадіоорганізації не менше 50% має становити національний аудіовізуальний продукт або музичні твори українських авторів чи виконавців.