Порошенко vs Коломойський. Конфлікт очима світу

Порошенко vs Коломойський. Конфлікт очима світу

Світові мас-медіа неоднозначно сприйняли недавній конфлікт президента України Петра Порошенка та олігарха Ігоря Коломойського. Найбільш цікаві точки зору сайт "24" зібрав у огляді іноземної преси.

Видання Bloomberg є найбільш стриманим в оцінці цього конфлікту. Журналісти зазначають, що підтримка з боку магната, статок якого був оціненений в 1,36 мільярдів доларів за Forbes, має вирішальне значення для уряду в Києві, щоб зберегти владу над Дніпропетровськом, у зв’язку з важким становищем в регіоні через сусідство з Донецьком, підконтрольним повстанцям.

Також видання цитує одного західного дипломата у Києві, який, на їх думку висловлює позицію Заходу загалом.

Я думаю, що є широке розуміння того, що Україна потребує відійти від олігархічної системи, але зараз немає жодного розуміння того, як це насправді може бути зроблено.

В свою чергу, британське Тheguardian пише про наслідки, можливі від цього конфлікту.

Несподіваний хід Петра Порошенка, стосовно звільнення Коломойського пізно ввечері у вівторок, походить з протистояння між олігархом і державою. Саме цього багато хто побоюється, бо таке протистояння може мати небезпечні наслідки. Декілька українських урядів не змогли впоратися з впливом олігархів.

На думку видання, всі ці роки відбувалася лише перетасування самих олігархів навколо влади, і це призводило лише до преференційного режиму власне олігархії.

До того ж, додає журналіст, приборкати олігархів вже давно є великою проблемою для Порошенка, який сам є мільярдером.

Німецьке видання Deutsche Welle цитує експертів, які прокоментували цей конфлікт.

Ситуація із збройним захопленням "Укрнафти" безпрецедентна в українській новітній історії. Ще ніколи олігархи або державні чиновники не захоплювали державних будівель у центрі столиці.

Це – виклик державі Україна. Те, що відбувається, – це не просто конфлікт. Це намагання Коломойського розширити свою імперію і зберегти політичний вплив. Але ми не можемо допустити існування держави в державі.

На думку Economist, звільнення Коломойського може означати лише одне – війну з олігархами в той час, коли Україна не може дозволити собі нестабільність.

Про причини можливої нестабільності видання зазначає:

"Інші магнати мали менш формальні ролі в уряді, ніж у пана Коломойського. Але, на відміну від російських олігархів, яких Володимир Путін витіснив з політики, українські олігархи зберігають безперешкодний вплив на керівництво країни. Право власності на засоби масової інформації дозволяє їм виступати в якості "робітників королів". Закритий система голосування означає, що їх лакеї можуть проникати в парламент, і це ніхто не оспорює. Корумповані суди виконують їх волю. Як результат, бізнес і влада не просто співіснують, вони часто одне і те ж..."