Правда про каву: пити каву набагато безпечніше, ніж ви думаєте

Правда про каву: пити каву набагато безпечніше, ніж ви думаєте

Протягом багатьох років, кава був звинувачена в тому, що вона викликає зневоднення, хвороби серця, виразки шлунка, аритмію і навіть звикання. Таким чином, була “записана” як напій для дорослих. Сьогодні ми знаємо, що пити каву набагато безпечніше, ніж вважалося раніше.

1. Кава зневоднює організм

Міф. Насправді, кава має легкий сечогінний ефект, але вчені і прості люди протягом багатьох років вважали, що кофеїн діє як сильний діуретик. Це сильне перебільшення. Свіжі дослідження про вплив кофеїну на водний баланс організму показали, що сечогінна дія кави приблизно така ж, як… від води. Інше дослідження показало, що невелика кількість кави перед тренуванням не тільки зневоднює організм, але і підвищує ефективність його роботи.

2. Вживання кави може призвести до інфаркту

Міф. З 2009 року ми точно знаємо, що звинувачення кави в розвитку ішемічної хвороби серця не ґрунтуються на наукових даних. Дослідження китайських вчених показують, що кава не збільшує ризик серцево-судинних захворювань – більш того, помірне споживання (2 маленькі чашки в день) кави знижує ризик цих захворювань. Правда, тільки у жінок. У чоловіків не було таких спостережень.

3. Кава покращує концентрацію

Правда. Іспити наближаються, і ви п’єте каву літрами, щоб швидко вчитися? Так не вийде. Кава не панацея для поліпшення IQ. Але якщо ви працюєте вночі, спали всього дві години, то кава – хороший варіант. Як показали дослідження вчених з Брістольського університету, кофеїн допомагає відновити нормальне функціонування мозку, коли ви втомилися і ваш мозок працює повільніше, ніж зазвичай. Примітка! Тонізуючий ефект кави триває від 15 хвилин до однієї години.

4. Кава захищає від травм

Правда. Ви можете використовувати каву, щоб дістатися до місця призначення благополучно. Британський експеримент підтвердив, що сонний водій, який випив кави, здійснює на дорозі менше помилок, ніж такий же водій, який не пив кави.

5. Кава продовжує життя

Правда. Дослідження, опубліковане в одному авторитетному медичному журналі показує, що кава продовжує життя. Точніше, не стільки збільшується кількість відпущених вам років, скільки знижується ризик передчасної смерті.

6. Кава захищає від раку

Правда. Принаймні, від раку передміхурової залози. Дослідники з Гарвардської школи громадської охорони здоров’я простежили звички 50000 фахівців в області охорони здоров’я і виявили, що 6 або менше чашок кави в день знижують ризик розвитку злоякісних пухлин передміхурової залози на 60%. Важливо відзначити, що це позитивний ефект спостерігався не тільки в разі звичайної кави, але навіть від кави без кофеїну. Тому ймовірно, що і будь-який інший, крім кофеїну, кавовий компонент допомагає захистити чоловічу простату.

7. Кофеїн міститься тільки в каві

Міф. Якщо вам потрібен енергетичний поштовх, і вам не подобається смак кави, ви можете звернутися до інших джерел. Де можна знайти кофеїн? Чай, Coca-Cola (більше, ніж в чаї), шоколад (гіркий), енергетичні напої (дози різні, але завжди на упаковці), а також в деяких таблетках від головного болю. Дійсно, кофеїн підвищує вашу продуктивність.

8. Кава знижує ризик розвитку діабету

Правда. Принаймні, деякі дослідження показують, що регулярне вживання кави підвищує чутливість до інсуліну і прискорює метаболізм цукру, що дозволяє значно скоротити (до 25%) ризик розвитку діабету. П’єте Ви розчинну каву, заварену або еспресо – кожна по-своєму захищає вас від цього підступного захворювання. Звичайно, у це важко повірити, що хтось буде пити каву, щоб зменшити ризик розвитку діабету, звичайно, це аргумент.

9. Кава – це отрута

Міф. Є знаменита приказка, що кожні ліки стають отрутою – все залежить від дози. Скільки кофеїну – це занадто багато? Це питання індивідуальне, але, як правило, передбачається, що доза від 250 до 300 мг кофеїну і вище може бути токсичною і небезпечною. Тому не варто пити більше 2-3 чашок чаю або кави поспіль.