Президенту України пропонують врятувати систему ЗНО

Президенту України пропонують врятувати систему ЗНО

На офіційному інтернет-представництві Президента України зареєстрована петиція щодо забезпечення можливості проведення ЗНО в Україні у 2016 році. Відповідне звернення ініційоване відомим освітнім експертом Віктором Громовим, передає osvita.ua.

Зокрема, петиція містить заклик до президента Порошенка вирішити питання відновлення нормальної роботи Українського центру оцінювання якості освіти та запуску технологічного процесу проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2016 році.

Автор петиції наголошує, що запровадження зовнішнього незалежного оцінювання є чи не єдиною з успішнішою реформою у сфері освіти за останні два десятиліття.

"У цьому році система незалежного тестування зробила значний крок у своєму розвитку. Згідно з рішенням колегії МОН, наступного року окрім обов'язкового для всіх тестування з української мови і літератури, майбутні випускники обов'язково мали б складати ще два - тестування з англійської та тестування з математики чи історії (на вибір)", - зазначає автор звернення.

Звертаючись до Порошенка, автор зазначає, що ситуація яка зараз склалась навколо Українського центру оцінювання якості освіти ставить під сумнів можливість успішного проведення ЗНО-2016.

"Зараз робота Українського центру оцінювання якості освіти практично паралізована, а підготовка до проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2016 році призупинена", - йдеться у тексті петиції.

Обґрунтовуючи факт унеможливлення роботи УЦОЯО автор наголошує, що вилучення правоохоронними органами частини серверного обладнання унеможливили доступ до баз даних і програмного забезпечення працівникам центру, в УЦОЯО продовжується відтік професіоналів, а також не вирішуються питання із організації тендерів на закупку потрібного обладнання.

"З огляду на це, просимо підписати відповідний указ, який би передбачав комплекс невідкладних заходів для відновлення нормальної роботи Українського центру оцінювання якості освіти та запустив технологічний процес проведення зовнішнього незалежного оцінювання -2016", - йдеться у петиції.

Як відомо, електронна петиція, що адресована президенту, має бути розглянута за умови збору на її підтримку не менш як 25 тисяч підписів громадян. У разі збору необхідної кількості підписів на сайті Офіційного інтернет-представництва буде оголошено про підтримку або не підтримку петиції.

У разі визнання за доцільне викладені в електронній петиції пропозиції можуть бути реалізовані президентом шляхом прийняття відповідного рішення.

Як відомо, дії працівників Генеральної прокуратури фактично паралізували роботу УЦОЯО. В Українському центрі оцінювання якості освіти заявляють, що у зв’язку із вилученням серверів відновлення роботи всіх сервісів на даний час є практично неможливим. У Генпрокуратурі цю інформацію спростовують, наголошуючи, що проводять розслідування щодо можливого втручання у систему ЗНО.