«Пригоди Аліси в Країні чудес» за три мільйони доларів

«Пригоди Аліси в Країні чудес» за три мільйони доларів

Рідкісне перше видання книги Льюїса Керрола «Пригоди Аліси в Країні чудес» може стати найдорожчою дитячою книгою в світі — експерти оцінили його вартість в два мільйони фунтів стерлінгів (майже три мільйони доларів), повідомляє The Oxford Times. Книгу виставлять на аукціон Christie's, який пройде 16 червня в Нью-Йорку.

Це один із 22 збережених примірників першого тиражу книги. Керролл (справжнє ім'я Чарльз Лютвідж Доджсон) подарував його Джорджу Вільяму Кітчіну, свому друга з коледжу Крайст-Черч. Книзі 150 років, але вона в прекрасному стані.

Перший тираж «Пригоди Аліси в Країні чудес» був надрукований у 1865 році в друкарні Оксфордського університету. Ілюстратор Джон Тенніел виявився незадоволений якістю друку та випуск книги був зупинений. Частина книг з 50 примірників сигнального випуску письменник подарував своїм знайомим, інша частина, як припускають, була віддана в притулки для дітей. В даний час 16 книг знаходяться в бібліотеках і інститутах Великобританії і США, а шість — в руках приватних власників.

Найдорожчою книгою у світі, за оцінкою The Economist, вважається одне з видань серії «Птахи Америки», що випускалася в середині XIX століття американським художником і натуралістом Джоном Одюбоном. У 2010 році вона була продана на Christie's за 11,5 мільйона доларів (вартість за мінусом комісії — 10,3 мільйона). У десятці дорогих видань також надрукована Гутенбергом у середині XV століття Біблія (4,9 мільйона) і примірник «Кентерберійських оповідань» Чосера 1478 року (сім мільйонів).

Джерело