Приватизація ОПЗ по зниженій ціні – сумнівна ідея, - експерти

Приватизація ОПЗ по зниженій ціні – сумнівна ідея, - експерти

Повторна приватизація ОПЗ запланована на початок осені. Продати ОПЗ із другої спроби держава хоче на третину дешевше - попередній аукціон мав відбутися 26 липня, але на участь у ньому не надійшло жодної заявки. Головною причиною провалу приватизації ОПЗ в уряді назвали завищену ціну. Про це йде мова в сюжеті телеканалу "112 Україна", повідомляють "Спектр Новини".

"Враховуючи ризики в країні, тенденції на ринку аміаку і аміачної селітри, а ціни на цьому ринку протягом останніх півроку падали, за таку ціну інвестори не готові були брати на себе ризики, які на сьогодні є по Одеському припортовому заводу", - говорить в коментарі "112 Україна" перший заступник міністра економічного розвитку Юлія Ковалів.

Держава хотіла виручити за ОПЗ 13 млрд грн, при тому, що низка аналітиків оцінює це підприємство значно дорожче.

"Коли обвалилася гривня, коли політична нестабільність, коли є окуповані території, коли інвестори не дуже йдуть, коли не побороли корупцію, це відштовхує. Скандали навколо ОПЗ, ясна річ, що відштовхують. Не треба виставляти повторно ОПЗ та інші ласі об’єкти, це справді потужні об’єкти, вартістю сотні мільйонів доларів. Коли буде ситуація в країні стабільна, вартість ОПЗ зросте разів у п’ять", - вважає екс-міністр оборони України Анатолій Гриценко.

"Не можна продавати підприємства, які і по сьогоднішній день є ефективними, незважаючи на свою заборгованість, за безцінь. Потрібна пауза, тому що сенс же не в тому, щоб терміново цими грошима залатати в бюджеті дірки, сенс полягає і щоб менеджмент був ефективним, і підприємство зберегло реноме, і було адекватним по ціні по ринку", - говорить директор Інституту стратегічних досліджень "Нова Україна" Андрій Єрмолаєв.

Опитані працівники Одеського припортового приватизації остерігаються, бо не знають, що з ними буде після приходу нового власника.

Процес приватизації був від самого початку закритим від громадськості, стверджують експерти, а це створює умови для корупційних схем.

"Якщо буде купувати своя людина, як зазвичай у нас до цього завжди йшла приватизація, то їй буде вигідніше за дешевшу ціну купити завод і добре заробляти", - застерігає голова ГО "Контроль народного майна України" Євген Чередніков.

За словами обізнаних з реаліями політиків, приватизація ОПЗ саме зараз - сумнівна ідея. Падіння економіки та війна - це не найкращий час для продажу державних активів, вважають вони.

"Стратегічний інвестор не прийде, і ці об'єкти нічого не коштуватимуть. Куплять свої, і, напевно, вже під деякими об'єктами навіть олівцем написані прізвища людей, які придбають", - впевнений народний депутат від "Волі народу" Володимир Литвин.

"Приватизувати тільки ті, які можливо приватизувати, не руйнуючи державні інтереси України, треба після того, як закінчиться війна, зміцниться економіка, і коли почне підніматися вартість наших основних фондів. ОПЗ чесно і прозоро мусить бути приватизований, коли на нього буде гідна ціна", - говорить лідер фракції "Батьківщина" Юлія Тимошенко.

Нагадаємо, ОПЗ здійснює перевантаження хімічної продукції із країн СНД на експорт. Посідає 3 місце в Україні за випуском азотних добрив, і є найбільшим державним активом, наразі виставленим на продаж.