Про мобілізацію в Харкові

Про мобілізацію в Харкові


У Генеральному штабі України не мають підтверджень незаконної мобілізації, зокрема в Харкові, де днями почала ширитися інформація про те, що молодих хлопців забирають у військкомати просто з навчальних закладів та з вулиці.

Про це в ефірі Громадського заявив речник Генштабу Владислав Селезньов.

«Працівники військових комісаріатів не мають можливості, враховуючи великий суспільний інтерес, пов’язаний із мобілізацією, виконувати свої завдання із порушенням чинного законодавства, тому всі дії військкоматів виконуються винятково в межах українського законодавства», – заявив він.

Інформація, про те, що чоловіків забирають «просто на вулиці», на його думку з’явилася через те, що декілька днів тому кількох військовослужбовців, які за наказом мали виконувати бойові завдання у зоні АТО, забрали у Харкові та відправили до місця перебування частини.


«Що стосується неправомірних дій Харківського військового комісаріату, то лише за минулий місяць, червень, представники прокуратур та інших структур перевіряли діяльність військових комісаріатів… Всі ці дії відбувалися на підставі заяв громадян, депутатів, громадських організацій. Зрозуміло, якщо протиправні дії були виявлені, то була відповідна реакція, і ці дії відбуваються максимально публічно», – заявив Селезньов.

«Крім того, в кожному районному військкоматі, в цю хвилю мобілізації, як і в попередні, постійно чергують представники прокуратур і МВС. Якщо хтось з посадових осіб вчинив протиправні дії….питання буде вирішено на користь громадянина.... Однак інформація про це не підтверджується», – додав речник Генштабу.

Натомість, як відзначила журналіст Громадське.Харків, у військкоматах міста на запитання не відповідають. Місцеві мешканці повідомляють про випадки, коли їхніх дітей без пояснень забирають до війська.

«Вчора говорили матір’ю одного з хлопців – вона поки що не знає, де її син. У них немає причини, чому їх не забирати, однак чому саме так забирають – незрозуміло», – зазначила журналіст.