"Ця новина мала бути з України, але надійшла зі США" - Володимир Омел'ян

"Ця новина мала бути з України, але надійшла зі США" - Володимир Омел'ян

Маючи прекрасну школу авіабудування та космічної сфери, КБ, виробничу базу багатьох компонентів, одних із найкращих фахівців у світі з ІТ та АІ, повне сприяння Заходу - українська влада так і не спромоглася зібрати їх разом і виробляти масово та серійно БПЛА. Навіть закупити масово не змогла, попри всі рекламні історії.

Що особливо вражає, як раніше ніхто не розглядав серйозно «весільні мавіки», так тепер ніхто не хоче заглянути в найближче майбутнє: реактивних БПЛА зі штучним інтелектом.

Ні, я теж чую розмови, що все буде, але в курсі того, що є. І знаю, як буде.

І дуже прикро, що саме так все відбувається, адже високотехнологічна зброя може врятувати масу життів українців.

Про українську DARPA, яка мала б стати основою таких розробок, навіть згадувати не буду. Бо її теж немає, а форуми і хакатони - це геть не воно.

П.С.

Повітряні сили Сполучених Штатів протестували безпілотник Kratos XQ-58A Valkyrie з інтегрованим штучним інтелектом.

Компанія-виробник безпілотника Kratos Defense & Security Solutions підписала угоду з Shield AI про інтеграцію та виведення на ринок штучного інтелекту для дрона XQ-58 Valkyrie у червні 2023 року.

Випробувані алгоритми ШІ були створені з використанням технологій “глибинного навчання”.

Алгоритми працювали у взаємодії з нейронними мережами, які допомагали в керуванні, “створювали” супротивників та імітували озброєння.

Цей політ знаменує собою ключову віху у програмі Корпусу морської піхоти Penetrating Affordable Autonomous Collaborative Killer – Portfolio (PAACK-P).