"Нічний огляд західних ЗМІ" - Олег Шарп

"Нічний огляд західних ЗМІ" - Олег Шарп

Нове слово у кримінальному кодексі України: на Рівненщині за донат на ЗСУ звільнили від покарання чоловіка, який ударив поліцейського.

Конфлікт між обвинуваченим та співробітником поліції стався ще у лютому 2020 року. Під час бесіди за місцем проживання 38-річний обвинувачений вдарив представника правоохоронного органу, який перебував під час виконання службових обов'язків, долонею в обличчя.

10 травня 2023 року місцевий суд призначив вирок у цьому кримінальному провадженні, визнавши П. винним та засудивши за ч. 2 ст. 345 КК України на 2 роки обмеження волі. Обвинувачений, який перебував до набрання чинності вироком під домашнім арештом у нічний час доби, оскаржив вирок.

Апеляційний суд також врахував, що обвинувачений не притягувався ні до адміністративної, ні до кримінальної відповідальності, в добровільному порядку відшкодував потерпілому матеріальну та моральну шкоду, вибачився перед співробітником поліції та добровільно вніс на рахунок ЗСУ благодійний внесок у розмірі 30 тисяч гривень.

Зважаючи на всі ці обставини, Рівненський апеляційний суд звільнив П. від відбування призначеного покарання із випробувальним строком на один рік.

Нормальна практика, нє?


Reuters: В Індії затримали оплату семи партій російської нафти, поставленої місцевим нафтопереробним заводам. За словами джерел агентства, влада Індії незадоволена проведенням оплати в юанях замість рупій.

На цей час зростає рівень економічних протиріч між Індією - з однієї сторони, та Китаєм і Росією - з іншої. Що, у свою чергу, стає латентним каталізатором подальшого розбрату у БРІКС.

Принагідно хочу наголосити, що саме Індія є "слабкою ланкою" у цьому об`єднанні. Для Нью-Делі дуже важливо, щоб її розмова з Китаєм у рамках БРІКС йшла на рівних умовах, проте якщо ця організація почне розширюватися (на чому наполягають Москва та Пекін), баланс сил зміниться на користь КНР, чого Індія хотіла б в останню чергу. Також Нью-Делі категорично проти запровадження єдиної валюти БРІКС.

Що це значить для нас? Будь-які протиріччя в рамках організації, яку Пекін та Москва прагнуть використовувати проти США та України, йдуть нам на користь. Вашингтон вже давно "замоложує" Нью-Делі, м`яко пояснюючи індійцям профіти співробітництва із Заходом на противагу політично мотивованим Росії та Китаю. І якщо цей союз рано чи пізно розпадеться, то зробить він це "завдяки" Індії.

А назвіть мені хоч один союз, в якому була присутня Росія, і який з часом не розпався! Ото ж бо...


Tendar (Німеччина) про Авдіївку.

"Росіяни зробили велику кількість помилок, але хотілось би почати з того, що вони зробили правильно.

Вони, очевидно, змогли приховати свою оперативну побудову. Не буде брехнею сказати, що настільки інтенсивна російська атака на цьому напрямі стала несподіванкою для української оборони.

ЗС РФ успішно задіяли ударну силу, пропорційну кількох бригадам. Приховати підготовку до наступу такою кількістю військ – це нетривіальне завдання, і треба віддати їм належне.

Щоправда, всі їхні правильні дії на цьому закінчуються.

Незважаючи на ранній успіх під Красногорівкою (північний фланг), Росія моментально показала свою слабкість у маневреній війні. Важко описати, наскільки безнадійно вони у цьому відстають. Це було їхньою постійною проблемою з 24 лютого 2022 року, і це дивно, як у них з того часу нічого не змінилося.

Все ті ж відео з довгими колонами, які намагаються протиснутися вузенькими дорогами (приклад у Водяному), де їх зупиняють українські міни, дрони і протитанкові розрахунки. За фактом українські дрони та протитанкові розрахунки зробили різницю, зупинивши прорив техніки.

Такий запуск техніки вузькими дорогами та мінними полями нівелює весь ефект від раптовості атаки. Навіщо так довго і ретельно все готувати, якщо ви давитесь на першому повороті вже через пару сотень метрів? (Використовується слово chokepoint замість checkpoint, від слова choke - давитися).

Ще більш незрозуміло, який сенс наступати в Авдіївці – це абсолютно марно зі стратегічної точки зору. Якщо Росія візьме Авдіївку (і це дуже велике "якщо") - це має ще менше сенсу, ніж Бахмут (там хоча б транспортна розв'язка) та Вугледар (там близькість до залізниці), оскільки Авдіївка не має жодного впливу на Запорізький фронт, максимум – відтягує війська.

Гаразд, припустимо, Авдіївка має відтягувати ЗСУ із Запорізького фронту. Але Авдіївка – це фортеця. Росія не може захопити її ні з 2014 року, ні з повномасштабного вторгнення. Для її оборони потрібно не так багато військ. Швидше навпаки, це Україна в Авдіївці відтягує російські війська, які б могли бути задіяні на тому ж Запорізькому фронті. Якщо ви дивитеся на це з погляду виснаження ресурсів супротивника, Авдіївка – найзручніше місце для оборони.

Російські втрати в Авдіївці вже надмірні. Це величезне марнотратство, яке не змінить ситуацію на стратегічному рівні навіть у разі захоплення міста.

Є спокуса порівняти наступ в Авдіївці з українським наступом на Роботіно у перші дні контрнаступу (хоча там був зовсім не той масштаб втрат). Але Україна, спіткавши невдачу, зупинилася, зробила висновки та змінила тактику, перейшовши до артилерійського виснаження. Ця тактика не надто видовищна. Але вона ефективна й у довгостроковій перспективі ми побачимо її плоди.

Тут може бути пропагандистський момент. Авдіївка - це агломерація та "ворота до Донецька", її гіпотетичне взяття може подаватися як "ми відсунули подалі страшні українські війська, які 9 років бомбили Донецьк!".

Тут може бути і медіаефект. Преса любить малювати карти зі стрілками. ЗМІ будуть розносити втрату Авдіївки як вінець українського контрнаступу, на українське керівництво буде ще більше тиску, особливо в умовах війни в секторі Газа.

Але за підсумком Авдіївка - це уособлення всіх помилок, які Росія припускалася в цій війні. Це великий стратегічний промах, який матиме негативний ефект у довгостроковій перспективі, незалежно від цього, чи вдасться Росії її захопити ".


Трампу наказали мовчати.

Федеральний суддя Вашингтона Тані Чуткан у понеділок обмежив право Дональда Трампа робити заяви, спрямовані проти прокурорів, можливих свідків та працівників апарату судді у справі про штурм Капітолію 2021 року.

Трамп і мовчання? Звучить як анекдот.