"Рослідування від «Схем» вражає" - Борислав Береза

"Рослідування від «Схем» вражає" - Борислав Береза

Давній партнер по бізнесу та соратник президента Володимира Зеленського, успішний український продюсер Наум Баруля виявився громадянином РФ із бізнесом у Криму, яким він володів разом з донькою народним депутатом від "Слуги народу" Борзовою.

Перемігши на виборах, Зеленський привів у владу і своє творче оточення. Зокрема, донька Барулі, Ірина Борзова, обралась у Верховну Раду від «Слуги народу», а її чоловіка – Зеленський призначив головою Вінницької області.

Як з’ясували «Схеми», цей успішний продюсер Наум Баруля має громадянство Російської Федерації, від якого не відмовився за всі 10 років війни. Він їздив в окупований Крим аж до 2019 року включно, заїжджаючи на український півострів саме за російським паспортом. Наум Баруля перереєстрував там своє майно та ресторанний бізнес за законодавством окупантів, та обзавівся новою нерухомістю. Попри повномасштабну війну, його ресторанний бізнес в Судаку продовжує працювати. І сплачувати сотні тисяч рублів у бюджет країни-агресорки.

Цікаво ще, що Баруля є партнером по деяких компаніях Олександра Маслякова з російського КВК, в якому грав Зеленський. І от тут найцікавіше. «Схеми» звернулися до РНБО із запитом про те, чому попри публічну підтримку Путіна та гастролі в Маріуполі, Україна досі не наклала санкції на Маслякових.

Відповідь від РНБО надійшла: таких пропозицій від президента, Верховної Ради, Кабінету міністрів, Національного банку та Служби безпеки України до них не надходило. Дивно. І брехливо. Тому, що Кабінет Міністрів двічі ухвалював розпорядження, якими звертався до РНБО із пропозицією запровадити санкції проти Маслякових.

Ці звернення є на відкритому сайті уряду. Підтвердив це Кабмін і на запит «Схем». Це все, що треба знати про РНБО сьогодні.

Окрім того, що близький партнер Зеленського не відмовився від російського громадянства, він ще й володіє та переєстрував своє майно у Криму по законах окупантів. І окупанти його майно не чіпають. Мабуть, випадково. Так?

Баруля також стверджує, що втратив всі свої активи в Криму після окупації: «По факту немає нічого, я все втратив. Все, над чим я 25 років працював кожен день».

Але як з’ясували «Схеми», по-перше, у Судаку у давнього творчого соратника Зеленського залишається три квартири загальною площею 312 квадратних метрів. Які він добровільно перереєстрував за російським законодавством, визнавши тим самим юрисдикцію РФ на окупованій українській території.

Стверджувати це журналістам дозволяє заява до окупаційної влади на реєстрацію однієї із цих квартир, подану в його інтересах, яку «Схеми» дістали з російських реєстрів.

А ще, друг Зеленського, заробляючи гроші у в Україні, після анексії продовжив обзаводитися новим майном на окупованому півострові – як громадянин Росії, за законами Росії.

У 2017 році Баруля став власником земельної ділянки на 7 соток у Судаку.

Вже за рік – тут же набув у власність ще 6 соток та став власником семиповерхової будівлі, площею у понад 2 тисячі квадратних метрів. Тож станом на 2023 рік Наум Баруля володіє у Судаку майном на загальну суму приблизно 60 млн рублів.

Окрема історія – його кримський бізнес.

Протягом 5-ти років після окупації Криму, аж до 2019 року, Наум Баруля співволодів великим готелем-рестораном «Парус» на центральній набережній Судака.

Цікаво, чи треба чекати реакцію Зеленського на цю інформацію? Чи це інше?