Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 05.09.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 05.09.2023

1. Нафтогазові доходи рф у серпні впали на 20,78% і склали 642,7 млрд руб.

- Згідно з даними Мінфіну рф нафтогазові доходи в серпні поточного року впали на 20,78% до 642,7 млрд руб, тоді як у липні цей показник був на рівні 811,3 млрд руб, що було максимальним місячним значенням в поточному році.

- У червні доходи були на рівні 528,6 млрд руб. У липні 2023 року надходження зросли за рахунок податку на додатковий дохід від видобутку вуглеводневої сировини, що збирається приблизно раз на квартал. У липні він приніс бюджету рф 294,5 млрд. руб.

- У серпні дохід від цього податку становив лише 3,3 млрд руб.

2. Курс рубля безупинно падає, незважаючи на наказ путіна стабілізувати курс до виборів 2024 року.

- У вівторок курс долара на Московській біржі перевищив 97 рублів уперше з 16 серпня, курс євро зростає до 104,72 руб., Юань – до 13,32 руб.

- Зупинити падіння російської валюти поки що не допомагають ні домовленості з експортерами щодо продажу експортної виручки, ні підвищення ключової ставки, ні сповільненням щотижневої інфляції до 0,03%, ні зростання нафтових цін.

- Пропозиції валюти поки що все ще не вистачає, щоб стабілізувати курс.

- Додатковий продаж валюти експортерами поки що лише стримує рубль від більш швидкого ослаблення.

3. З січня по липень 2023 року обсяг заборгованості населення росії перед банками збільшився на 3,3 трлн і вперше перевищив 32 трлн руб.

- Зростання виявилося максимальним як мінімум з 2015 року порівняно з аналогічними періодами попередніх років.

- Наприклад, за перші сім місяців 2022-го обсяг кредитів росіян збільшився на 0,8 трлн рублів, а ще роком раніше - на 2,8 трлн.

4. У росії в січні—червні 2023 року сумарний обсяг дебіторської заборгованості федеральних органів влади у рф збільшився на 41%, або майже на 5,7 трлн. руб.

- У результаті сукупний розмір таких зобов'язань перед бюджетом досяг 19.4 трлн руб.

5. Вартість бензину в росії злетіла до нових рекордів.

- У понеділок, 4 вересня, на Санкт-Петербурзькій міжнародній товарно-сировинній біржі вартість бензину "Преміум-95" вперше в історії перевищила позначку 75 тисяч рублів за тонну.

- Бензин АІ-95 подорожчав на 21% з початку літа та на 74% з початку року.

- Зростання цін на «Регуляр-92» склало 21% і 76% відповідно, а котирування досягали 64 814 рублів за тонну.

- Літнє дизельне паливо у понеділок продавали на біржі по 68 278 рублів за тонну – на 58% дорожче, ніж на початку року.

- Учасники ринку побоюються купувати щось і чекають, що ціни знизяться. Але це не відбувається.  

- Уряд рф звинувачує в проблемах «сірих» експортерів, які купують бензин за цінами, що субсидуються з бюджету, а потім продають за кордон — за світовими.

6. Найбільші російські друкарні та постачальники матеріалів через півтора роки після введення санкцій на ввезення європейських розхідників для друкарства заявили про неможливість імпортозаміщення в цій галузі.

- Найбільші друкарні рф не знайшли в росії аналогів європейських фарб і ниток для книг. І

- нші матеріали – нитки, розчинники та дріт – не відповідають вимогам якості.

- Закуповувати розхідники доводиться в країнах Азії, де вони коштують на 15-20% дорожче.

7. Захід чинитиме тиск на ОАЕ з вимогою припинити незаконну торгівлю з росією.

- США, Велика Британія та країни Євросоюзу планують цього тижня спільно чинити тиск на Об'єднані Арабські Емірати з вимогою припинити незаконну торгівлю з росією товарами, які допомагають країні-агресору у її війні проти України.

- Зокрема йдеться про так звані продукти подвійного призначення.

- Чиновники з Вашингтона та європейських столиць з 4 вересня, перебувають в ОАЕ.

- Вони намагатимуться вплинути на незаконну торгівлю ОАЕ з росією, щоб не допустити попадання до рук москви комп'ютерних чіпів, електронних компонентів та інших "продуктів подвійного призначення", які мають як цивільне, так і військове застосування.

8. Туреччина швидкими темпами скорочує закупівлю газу з рф.

- росія поставила до Туреччини за «Турецьким потоком» та «Блакитним потоком» понад 10 млрд кубометрів газу за перші вісім місяців 2023 року.

- Тоді як минулого року постачання сягало 21,5 млрд кубометрів газу.

- Такого низького рівня поставок до Туреччини не спостерігалося з 2019 року, коли рф поставила до країни 15,2 млрд. кубометрів.

- На думку аналітиків, за підсумками 2023 року постачання газу до Туреччини може побити цей антирекорд, склавши 15 млрд кубометрів.

9. Влада Болгарії взяла на себе оперативний контроль над нафтовим терміналом Росенець російської компанії "Лукойл нафтохім Бургас".

- "Держава взяла на себе повний контроль над терміналом Росенець, оперативний контроль із сьогоднішнього дня знаходиться під контролем держави", - повідомив міністр транспорту та комунікацій Георгі Гвоздійков.

10. В Узбекистані призупинили міжнародні перекази два найбільші сервіси Pay Way і Oson.

- Більше 80% всіх здійснюваних ними міжнародних переказів припадають на рф.

- Pay Way заявив, що в його додатку відключено перекази за всіма міжнародними напрямками, у тому числі з росії та до росії.

11. Німецький постачальник промислового софту SAP відключить російські компанії від свого програмного забезпечення 31 грудня 2023 року.

- Відповідні повідомлення розробник надіслав близько 100 клієнтам у росії. До закінчення терміну контрактів компанії зможуть користуватися тільки хмарними сервісами SAP.

- Рішення SAP використовуються як центральні системи, що забезпечують базові процеси підприємств. «Ключовий ризик переходу з них фактично повна зупинка роботи.

- При цьому повноцінного аналога SAP у Росії поки немає», зазначають експерти. SAP – це світовий лідер постачання систем управління підприємствами (ERP).

- Німецький розробник ПЗ оголосив про звільнення з російського та білоруського ринків ще в березні 2022 року.

- До початку війни в Україні SAP був найбільшим постачальником промислового спеціалізованого софту для російських компаній і займав частку 60% на цьому ринку.