Психологи розповідають як розпізнати неправду

Психологи розповідають як розпізнати неправду

Якщо практикуватися, можна за мімікою людини розпізнати, що вона говорить неправду.  У цьому впевнений професор психології університету Сан Франциско Девід Матсумото, який також консультує поліцію і агентства безпеки — навчає співробітників, як зчитувати емоції.

Існують натяки, але вони не однакові для всіх, повідомляют "Спектр Новини" із посиланням на The Daily Mail.

Щоб зрозуміти, що людина переходить від правди до брехні, і розпізнати зміни у поведінці, фахівці шукають ознаки того, що особа не задіяла свій захист, тому, найімовірніше, каже правду.

Загальне розуміння поведінки можна отримати вже за 20 чи 30 секунд спостережень, однак краще мати більше часу. Важливо розуміти, як саме ця людина поводиться зазвичай.

За словами професора Матсумото, дехто з людей може нервуватися, особливо коли їх запитує про щось поліція, хоча вони й кажуть правду, тож реакція кожного може бути дуже різною.

Коли ви вже знаєте, яка поведінка є нормою для людини, слід ставити їй запитання, які не потребують точної відповіді, і спостерігати за тим, як змінюється вербальна та невербальна поведінка.

Шукати змін можна у мові та граматиці. Наприклад, якщо речення стають надто складними, або людина відсторонюється від того, про кого говорить. Фахівець наводить приклад промови екс-президента США Біла Клінтона, який сказав: У мене не було стосунківз цією жінкою, місс Левінскі.

Брехуни можуть мудрувати, відмовлятися відповідати, змінювати предмет розмови чи тон, протестувати проти запитання, навіть здіймати руки, протестуючи.

Щоб з’ясувати правду, поліція інколи ставить запитання підозрюваним у зворотному чи довільному порядку, бо вигадані події важко так відтворити.

Існує міф, що метушня і хвилювання також є ознакою неправди, вважає інший експерт, Памела Мей, авторка книжки «Помітити обман».

Ключ полягає саме у зміні поведінки, а не у хвилюванні як такому. Вона радить звертати увагу на посмішку людини. Справжню видно в очах, а нещиру — лише на губах.

— Також спостерігайте за презирливою посмішкою, коли один куточок рота піднятий, ніби нещира людина думає, що їй повірили, — каже Мей.

Джерело