Рік одеської трагедії: як все було

Рік тому під час вуличних боїв в Одесі від куль своїх опонентів загинули шестеро євромайданівців, повідомляє 24tv.ua/. А представники місцевого Антимайдану згоріли заживо у будинку профспілок.

Початок сутичок

Це мав бути футбольний день. Одеський "Чорноморець" та харківський "Металіст" мали зіграти о 17:00. Але за годину до матчу почались сутички.

З одного боку ультраси і проукраїнські активісти, які планували марш єдності. З іншого — з червоними пов’язками на руках проросійські молодики з Куликового поля.

Перша смерть

Вуличні бої дуже швидко призводять до першої смерті. Першим від кулі гине хлопець із синьо-жовтим прапором. Ввечері у будинку профспілок заживо згорять ще десятки. З вікон лунають постріли і летять коктейлі. Їх розливають просто всередині. З вулиці відповідають тим же.

Загорання у Будинку профспілок сталося у фойє центрального входу. Смерть людей сталася через швидке загорання самих конструкцій будинку і підняття температури у приміщенні, чому сприяло закриття дверей особами, які перебували у будинку профспілок.

Антимайданівці певні — будинок підпалили ззовні. Із цим категорично не згодні ті, хто перебував на Куликовому полі.

Саботаж правоохоронців

Люди б не згоріли заживо, якби рятувальники приїхали вчасно, кажуть свідки тих подій. Правоохоронці, які стояли збоку і дивились на криваве побоїще — теж у списку тих, на чиїй совісті лежить трагедія.

Про це в один голос твердять і офіційне слідство, і незалежні експерти. Правоохоронці знали, що у місті є гарячі голови ультрас та озброєні "тітушки". Біди не уникнути. План "Хвиля", який розробили завчасно — силовики саботували.

Розслідування одеської трагедії

Одним із ключових фігурантів справи вважають начальника міліції громадської безпеки Одеси Дмитра Фучеджи. З України він втік до Придністров'я.

Усього в кримінальному провадженні фігурують 24 людини. Це не лише українці, а й громадяни Росії та Білорусі. Більшість обвинувачуваних — антимайданівці. Троє — євромайданівців. Під вартою — десяток людей.

Представники громадськості скаржаться — за увесь час з боку слідства не отримують жодної інформації. Та все ж вони сподіваються на прозоре розслідування. Яке може тривати роки.

Додамо, 2-го травня мер Одеси Геннадій Труханов і голова Одеської обласної державної адміністрації Ігор Палиця поклали квіти до Будинку профспілок, у якому рік тому через пожежу загинуло майже півсотні осіб.

Містом їздить бронетехніка, а також понад 2,5 тис. міліціонерів та півтисячі бійців громадських формувань. Все для того, аби попередити можливі заворушення.

Нагадаємо, 1-го травня в Одесі пройшов інструктаж підрозділів міліції, які будуть охороняти правопорядок під час травневих заходів у місті. Так, на Куликове поле пропускати будуть лише через металошукачі.

Як відомо, ГПУ повідомила про підозру колишньому керівнику головного управління МВС України в Одеській області Петру Луцюку у службовій недбалості під час подій 2 травня 2014 року.