Рада прийняла закони "Про органи внутрішніх справ" та "Про Національну поліцію"

У законопроекті «Про органи внутрішніх справ» законодавчо закріплюєтьсястатус МВС як цивільного міністерства, що формує державну політику навідповідному напрямку, а також правові та організаційні засади діяльностіцентральних органів виконавчої влади у сфері внутрішніх справ.

Другий закон - "Про Національну поліцію" регламентує, що Національна поліція буде складатися з кримінальної та патрульної поліції, поліціїохорони, спеціальної поліції та поліції особливого призначення КОРД (Корпус Оперативно Раптової Дії).

Арсен Аваков зазначив, що згідно із положеннями законопроекту, основнізавдання Національної поліції зводяться до превентивної та профілактичноїдіяльності, викриття і розслідування злочинів та адміністративнихправопорушень, надання допомоги особам, які її потребують.

Для відкритості системи і забезпечення прозорого відбору (конкурсу)визначені повноваження створюваних поліцейських комісій за участюгромадських представників. Для мінімізації ризиків корупції і моніторингуякості роботи передбачена участь громадськості і в дисциплінарних комісіях.Крім того, упроваджується підзвітність поліції не тільки Уряду, а йгромадськості.

За словами Арсена Авакова, у проекті закону виписана процедура прийняттяорганами місцевого самоврядування резолюції недовіри керівникамтериторіальних органів (підрозділів) Національної поліції.

Для побудови партнерських відносин з населенням передбачена взаємодіяполіції з громадськістю шляхом підготовки та виконання спільних проектів іпрограм для задоволення потреб на місцевому рівні.

Вперше в Законі, а не в підзаконних актах, будуть прописані всі поліцейськізаходи, включаючи заходи примусу та використання спеціальних засобів,встановлюються чітки рамки повноважень.

– Все це має за мету підвищити рівень довіри до правоохоронної структурита ефективності роботи поліції, – підкреслив Арсен Аваков.

Джерело: прес-слубжба МВС