Рада ухвалила «інструкцію» для комуністів

 -     233

Верховна Рада внесла зміни до закону про заборону комуністичної та націонал-соціалістичного режимів в Україні.
За внесення змін до ст.4 закону проголосували 233 депутати, повідомляє fakty.ictv.ua.
Згідно зі змінами, заборона не поширюється на випадки використання символіки комуністичного і тоталітарного режиму, символіки націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарного режиму на документах державних органів та органів місцевого самоврядування (місцевих органів державної влади і управління), прийнятих або виданих до 1991 року.
Також мова йде про документи, які видані закладами освіти і науки, підприємствами, установами, організаціями до 1991 року; в експозиціях музеїв, тематичних виставках, музейному фонді України, а також бібліотечних фондах на різних носіях інформації; у твори мистецтва, створених до набрання чинності цього закону.
Заборона також не поширюється на процес наукової діяльності, у тому числі під час наукових досліджень та розповсюдження їхніх результатів у незаборонений законодавством України спосіб.
Не поширюється на оригінали бойових знамен; на державні нагороди, ювілейні медалі та інші відзнаки, якими нагороджувалися особи до 1991 року, і протягом 1991-2015 рр. у зв'язку з роковинами подій періоду Другої світової Війни, а також на документи, що засвідчують нагородження ними.
Крім того, заборона не поширюється на надмогильні споруди, розташовані на території місць поховання, місць почесних поховань; під час викладу або реконструкції (у тому числі історичних) історичних подій; на приватні колекції та приватні архівні зібрання; а також на об'єкти антикварної торгівлі.
Заборона не поширюється на випадки використання символіки комуністичного тоталітарного режиму, символіки націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарного режиму (за умови, що це не призводить до пропаганди злочинного характеру комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 рр., Злочинного характеру націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарного режиму).