"Прорив з американською допомогою" - Сергій Фурса

"Прорив з американською допомогою" - Сергій Фурса

Це був не найкращий тиждень на ринках, які пережили першу корекцію за дуже значний час. В результаті, індекс S&P500 втратив майже 180 пунктів і відкриється у п’ятницю на рівні 5011 пунктів. Тиск на ринок з явився через зміну наративу стосовно динаміки ставок. А саме – ринок зрозумів, що швидкого зниження вартості грошей не буде. Вся справа у інфляції, яку поки що приборкати не вдалося. І дуже дуже засмутився. В результаті і пішли розпродажі, що призвело до зниження ринку протягом усіх 5-и торгових днів. І тренд на ринках на зниження поки що продовжується. Правда, нове зниження вже буде пов’язано з новим витком ескалації на Близькому Сході, що правда, з ескалацією на мінімалках. Минулого тижня ринки дуже хвилювались через потенційний удар помсти від Ірану, які попереджали протягом двох-трьох тижнів, що вони за себе не відповідають. І вдарили всім, чим могли. Як виявилось, розмови у них йдуть краще, ніж ракетні обстріли. В результаті, до Ізраілю, завдяки помочі з боку США, Франції і Британії майже нічого не долетіло із того, що змогло злетіти з Ірану. І ринок розслабився. Бо у Ізраїля не було причин мститися як після 7-го жовтня, коли включилися емоції.

Ізраїль майже тиждень думав, як би відповісти, щоб і Ірану показати силушку, і власним громадянам підняти настрій, але й Байдена не розчарувати. А особливо завжди обережного Салівана. Такий спокій трошки розслабив інвесторів і спекулянтів і навіть ціни на нафту суттєво впали. Що правда, не до рівня 80 доларів, на якому нафту спостерігали протягом багатьох місяців. В результаті, в ніч на п’ятницю був завданих обмежений удар по Ірану. І вночі ринки спочатку дуже налякалися, що призвело до розпродажів серед тих, хто не спав. Тим більше, що десь на Землі завжди хтось не спить, бо завжди є день. Принаймі, якщо ви не вірите у пласку Землю. А потім ринки оцінили, що Ізраїль не дуже і старався і трохи розслабились. Проте, зранку в п’ятницю і ринок нижче і нафта вище, бо ризики все ще залишаються. І ранок п’ятниці барель бренту зустрічає лишень трохи нижче 89 доларів. Хоча бородачі з Ірану вже встигли заявити, що Аллах допоміг їм впоратись із підлим ударом прибічників сатани.

Український сегмент був під тиском настроїв глобальних ринків. В результаті, українські державні облігації втратили приблизно півтора пункти. Трошки краще почуваються варанти завдяки аналітикам одного американського банку, що випустили дослідження про їм можливу позитивну долю. Падіння українських суверенних облігацій стався на фоні справжнього прориву з американською допомогою. Де в спікера Джонсона, схоже, вселився дух Рональда Рейгана, і він, після місяців топтання на місці, таки виніс свій варіант дпомоги Україні, Ізраїлю і Тайваню. І якби він навчався зараз в американському університеті, то його, можливо, відрахували б за списування. Бо його пакет як дві краплі води схожий на пакет, який ще восени вніс Байден і за який вже давно проголосував Сенат. Там дійсно з явився пункт, який передбачає, що фінансова допомога Україні буде тепер у вигляді кредиту, а не гранту. Але цей кредит така формальність і ніхто настільки не розраховує, що по ньому будуть платити, що досі навіть ніхто не потрудився озвучити умови цієї позики, тобто строк, на якій його дають і відсоткова ставка. А от що є, так це можливість для президента США списати цей борг в дві ітерації. Цікаво, звісно, чи доєднає його МВФ до своєї моделі, яка рахує відношення боргу до ВВП, але це хвилює переважно власників українських єврооблігацій, бо це може напряму вплинути на те, з цим до них прийде український Мінфін в процесі реструктуризації.

Так само формально там чомусь прописали, що саме ці гроші не можна використовувати на пенсії. Що не так у республіканців з українськими пенсіонерами сказати складно, але український уряд залюбки скаже, що саме ці гроші витратив на вчителів і лікарів, а от пенсії фінансувались із допомоги європейців. Які більш соціальні і не мають нічого проти пенсіонерів. Навіть українських. Якщо все пройде по плану, то вже на вихідні пакет допомоги буде проголосована. І Джонсон курця перетвориться на Джонсона здорової людини, принаймні тимчасово. Як та Попелюшка. Трамп також поки що тримає себе у руках і тільки ниє, що європейці мають допомагати більше. Власне, ніхто в Україні не проти. От що значить проявили повагу до людини і вписали в умови кредит, що дозволяє йому пояснити своїм виборцям, чому він знову переміг і чому вони спричинили затримку в допомозі на півроку. І, може, якби вони знали ще півроку тому, який бардак вони започаткують, то просто б проголосували б і не втягували Україну у свою передвиборчу вакханалію. Є ще звісно ще більш божевільні прихильники Трампа, які вносять безумні правки, про рівень безумства і ураженості російською пропагандою яких годі й мріяти українським депутатам (принаймні поки Дубінський сидить у СІЗО і не може шкодити), як би деякі з них не старалися. Але ці правки просто викинуть у смітник. Так, на щастя, можна зробити.

На внутрішньому ринку гривня трошки просіла. В результаті, к кінцю тижня міжбанківський ринок торгується трохи вище 39,6 гривень за долар. А сірий ринок торгується вже на межі так званої психологічної позначки у 40 гривень за долар. Іноді навіть перетинаючи цю позначку. Збуджуючи частину інформаційного простору. А якщо цього мало, то допоміг МВФ, аналітики якого викатили прогноз курсу валют на 5 років. Що звісно дуже смішно виглядає для України. Як і будь-який прогноз тут на 5 років. Але у аналітиків МВФ є стала форма і їм треба заповнити табличку. І от вони, зробивши ряд припущень, в тому числі те, що війна закінчиться через рік (минулого і позаминулого року вони робили рівно такі самі припущення, бо щось то їм треба припускати), продовжили тренд. І розхвилювали пересічних українців, до яких дійшов цей прогноз, цифрою у 50 гривень за долар. Що правда, математика каже, що це прям дуже мінімальні щорічні зміни курсу, які легко нівелюються дохідністю ОВДП, але ж психологічний рівень ж психологічний рівень. А з психологічним станом в українців зараз не дуже добрі справи.