Ратушу XIX ст. в Поморянах продають на аукціоні

Ратушу XIX ст. в Поморянах продають на аукціоні

На популярному аукціоні виставлено на продаж... приміщення ратуші ХІХ ст. з ціною 15 000 доларів.

«Приміщення ратуші продається щоби попередити її руйнування. На даний момент Ратуша не використовується, тому дуже важливо зберегти її. Власник бажає, щоби Покупець максимально зберіг історичну цінність будівлі», — йдеться в супровідному оголошенні.

Поморяни — це село в Золочівському районі Львівської області. Засноване в середині XV ст., з роками воно змінювало власників, від Сєнинських, до Собєських і Потоцьких (останні володіли містечком  до 1939 року). Сьогодні — це невеликий населений пункт з населенням у 1500 жителів, яке добре відоме любителям мандрів, що поспішають побачити костел та вже майже руїни  Поморянського замку – пам’ятку архітектури національного значення.

Згадана неоготична ратуша була збудована у ХІХ ст. В роки Першої світової війни вона була частково зруйнована, а те крило, що залишилось, нова влада прилаштувала під магістрат. В радянський час у приміщенні розміщувалась амбулаторія. На початку 1990-х років, як кажуть жителі селища, керівництво колгоспу, у власності якого була земля і сама будівля, продало будівлю приватному підприємцю («віддало у обмін на пальне і запчастини»), а 12 соток землі навколо неї здало в безоплатну оренду на 49 років.

Відтак сьогодні власник, який не має можливості і бажання вкладати кошти в реставрацію і використання будівлі, виставив її на продаж, з умовою «максимально зберегти історичну цінність». До слова, сама ратуша не є пам`яткою історії і архітектури ні національного, ані місцевого значення.

Сільський голова і частина громади б`ють на сполох і побоюються, що виставлена на продаж фактично за безцінь споруда може повторити історію старого млина, який був розібраний власником  одразу ж після купівлі, а цегла була розпродана.

До слова, декілька років тому, аби зберегти пам’ятку – Поморянський замок, Львівською обласною державною адміністрацією було вирішено передати його у концесію. Однак, враховуючи обсяг робіт, які необхідно провести для відновлення комплексу, охочих не знайшлося тоді, нема і зараз. (Особливо на тлі прикладу з замком у Старому Селі, який у 2010 році було віддано у концесію, з умовою збереження об’єкту культурної спадщини, використання його у суспільних потребах, але фінансові труднощі завадили тимчасовим власникам здійснити будь-які роботи, ба більше того – пам’ятка зазнала ще більших руйнувань.) На державному рівні Поморянський палац фінансування також не має. Природні стихії з року в рік нищать будівлю все більше й більше, а де не можуть вони – там допомагають люди, які мають звичку розбирати такі споруди на будівельні матеріали. У 2015-му році, завдяки ініціативі та заклику у соцмережах п. Галини Грохольської , було зібрано кошти та встановлено опору під дахом Поморянського замку, де впала балка. На сьогодні існує ініціативна група «Порятунок замку в Поморянах», спільнота у соцмережах «Я – Поморянський замок», члени якої опікуються замком, прибирають та впорядковують його територію. Але це все – крапля в морі. Без солідних фінансових вкладень, без розуміння важливості цього, наші діти мають шанс за кілька десятків років відкривати для себе пам’ятку виключно на світлинах.