Росія цілком може почати «велику війну», - радник Порошенка В.Горбулін

Росія цілком може почати «велику війну», - радник Порошенка В.Горбулін

У Донбасі можуть поновитися масштабні бойові дії, а Росія може почати «велику війну», вважає радник президента України Петра Порошенка, директор Національного інституту стратегічних досліджень Володимир Горбулін.

-Перспектива масштабних бойових зіткнень проявляється на горизонті все виразніше, — написав він.

Нинішнє поширене сприйняття щодо «затишшя» в зоні АТО, на його думку, криє в собі макронебезпеку. Насправді, розповідає Горбулін, «ми спостерігаємо лише за зміною парадигми розгортання цього тривалого конфлікту».

-Більше того, формується тривожне відчуття «затишшя перед бурею», особливо враховуючи ту активність, яку продовжує розгортати Росія на території «ДНР/ЛНР», а також Криму (про який багато хто регулярно забуває), — написав Горбулін.

Також, на його думку, «велика війна», до якої все наполегливіше готується і яку провокує Росія, цілком може стати реальністю».

-А Росія дійсно готується. Для нас особливо тривожною є ситуація на наших кордонах, — наголосив Горбулін.

Він зазначив, що у Бєлгородській області Росія будує одну нову (всього в 25 км від українського кордону) і відновлює стару радянську військову базу. У травні 2016 року стало відомо, що в Ростовській області розгорнуто нову мотострілецьку дивізію чисельністю близько 10 тисяч осіб.

Згідно з наведеними ним даними, в Брянську область перекинута 28-а окрема мотострілецька бригада разом з технікою і озброєнням (під потреби нових підрозділів тільки у цій області вже відводять приблизно 142 га).

-У цілому ж Росія створює 3 нові дивізії — дві у Західному військовому окрузі, одну в Південному. Кожна дивізія — приблизно 10 тис. осіб, — зазначив радник глави держави.

Крім того, пише він, посилюється військове угруповання в Криму.

-У 2015 році Росія поповнила Чорноморський флот більш ніж 200 одиниць нової військової техніки, в їх числі — 40 бойових кораблів та суден забезпечення, ЧФ були передані понад 30 літальних апаратів, в тому числі сучасні багатоцільові винищувачі Су-30СМ, а частини берегових військ поповнилися 140 одиницями новітньої автобронетанковой техніки, — розповів Горбулін.

Джерело