Російський підводний човен ледь не потопив британський траулер

Російський підводний човен ледь не потопив британський траулер

Британські рибалки повідомили про можливе зіткнення британського траулера з російським підводним човном в Ірландському морі

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на російську службу ВВС.

Екіпаж риболовецького судна повідомив, що в середу, 15 квітня, невідомий підводний об'єкт зачепив трал і потягнув за собою судно в бік острова Мен.

За словами голови Асоціації рибалок Північної Ірландії Діка Джеймса, цілком можливо, що йдеться про російську субмарину, яка стежила за морськими навчаннями НАТО біля узбережжя Шотландії.

"Рибальські судна доволі часто чіпляють своїми мережами підводні човни. Якби це була британська субмарина, вона повинна була б зупинитися і спливти на поверхню, щоб переконатися в безпеці рибалок... Шкіпер Пол Мерфі говорить, що він впродовж 10 хвилин чекав, що підводний човен спливе", – додав Джеймс.

За словами шкіпера, екіпаж був зайнятий ловом креветок в районі острова Мен вдень у середу, коли стався інцидент. Рибалки думали, що судно неодмінно перекинеться, і вважають, що їм пощастило. Траулер протягом десяти хвилин рухався кормою вперед через захоплення підводним човном трала. Незвичайна траєкторія руху судна зафіксована трьома бортовими системами глобального позиціонування.

Британська влада жодним чином не коментує цей інцидент, проте Тім Ріплі, який співпрацює з відомим військовим журналом Jane's Defence, вважає, що припущення про причетність до пригоди російських ВМС цілком обґрунтовані.

"Королівський флот, схоже, говорить, що підводний човен не їхній. Він також виступає від імені НАТО, так як координує рух усіх підводних судів союзників у британських територіальних водах. Якщо це не британці й не американці, варто подивитися на схід. У цих водах в останні дні відбуваються маневри. А росіяни відомі тим, що люблять спостерігати за такими навчаннями, і тому є велика ймовірність того, що саме вони направили одну зі своїх субмарин в район маневрів", – переконаний Ріплі.

Нагадаємо, нещодавно російський винищувач Су-27 пролетів занадто близькодо американського розвідувального літака RC-135, ледь не зіткнувшись з ним у небі над Балтійським морем.