Розкрито секрет довголіття Афонських ченців

Розкрито секрет довголіття Афонських ченців

Ченці Святої Гори Афон відносяться до числа довгожителів і живуть в середньому на 10 років довше, ніж звичайні греки. Вивчивши кілька монастирських кладовищ, вчені відзначили, що середній вік похованих ченців становить 87-89 років. При цьому середня тривалість життя чоловіків в тій же Греції – 78 років.

Чернечий спосіб життя може стати прикладом для всіх, хто хоче бути здоровим, вважає професор Салонікського університету Хараламбос Аідонопулос. Монастирська трапеза буває тут двічі в день - вранці і ввечері, і супроводжується молитвами до і після. Їдять мовчки, слухаючи Святе Письмо або витяги з житія і навчань святих отців Церкви.

Ченці святий Гори Афон вживають велику кількість оливкової олії, а в пісні дні, відмовляються і від неї. Вони їдять мало білкової їжі, багато зелені, при цьому джерело протеїнів для них – риба.

У книзі "Дієта Святої Гори Афон" йдеться про те, що довголіттю ченців сприяє проста здорова їжа і строгі пости. У чернечому раціоні відсутні продукти фастфуду, піца, ковбаса, сосиски, які так звичні мирським людям. Вони не вживають їжу, що містить консерванти. І, зрозуміло, ченці не курять.

Якщо побудувати свій денний раціон за принципом чернечого харчування, в тижні буде три помірних дні, три пісних дні і один святковий.

Під час пісних днів – понеділок, середа, п'ятниця – не вживаються молочні продукти, риба, м'ясо, алкоголь, яйця і масло. У день досить з'їсти трохи фруктів, овочів, горіхів, бобів.

 В помірні дні – вівторок, четвер, субота – дозволені молочні продукти, оливкове масло, риба, птиця, яйця. Дозволяється трохи червоного вина, його помірне споживання і лише за трапезою, перешкоджає утворенню тромбів, стимулює роботу серця і знижує рівень холестерину.

Але від цукру, м'яса потрібно відмовитися. Ця їжа допускається в деяких монастирях і лише раз на тиждень, в святковий день – неділю. У ці дні монахи їдять пироги, рибу, солодощі.

Афонські ченці ведуть активний спосіб життя, багато працюють, в цьому також секрет їхнього довголіття. Кожен монастир самостійно забезпечує себе практично всім необхідним харчуванням, яке є свіжим і екологічно чистим.

Ще один важливий факт: розпорядок дня ченців Святої Гори прив'язаний до зміни дня і ночі, що забезпечує природні ритми сну.
Джерело