Розроблено законопроект щодо ввезення в Україну книг із країни-агресора, - Кириленко

Розроблено законопроект щодо ввезення в Україну книг із країни-агресора, - Кириленко

Експертна група розробила законопроект щодо обмеження ввезення в Україну російських книг антиукраїнського змісту. Про це повідомив віце-прем’єр України В’ячеслав Кириленко.

«На сьогодні ідея така, що громадська експертна рада, спеціально створена при Держкомтелерадіо, за заявками офіційних імпортерів перевірятиме назви щодо номенклатури імпорту, за заявкою кожного імпортера російських книг. І якщо громадська експертна рада знаходитиме антиукраїнський, антидержавний, ворожий для України зміст, то така продукція не буде отримувати дозвіл для поширення в Україні. Вся інша продукція поширюватиметься і такий дозвіл отримає», – сказав Кириленко на прес-конференції в Києві 25 травня, - повідомляє його прес-служба.

Проектом закону передбачено обмеження для видавничої продукції походженням з країни-агресора. Зокрема, пропонується норма про заборону розповсюдження друкованої продукції із закликами до знищення територіальної цілісності України, пропагандою війни, популяризації силових органів держави-агресора та їхніх окремих дій, що створюють позитивний образ військовослужбовців держави-агресора, які виправдовують або визнають правомірною окупацію території України.

Законопроект зараз перебуває на узгодженні в центральних органах виконавчої влади, після чого його буде винесено на сесію Верховної Ради.

У квітні тоді ще міністр культури Кириленко заявив, що його відомство ініціює законодавчі зміни, які дозволять заарештовувати на кордоні російські книги антиукраїнського змісту і накладати санкції на видавництва, які їх виробляють.

Перед цим у лютому тоді ще прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк дав доручення Кабміну розглянути пропозицію Остапа Семерака, депутата від «Народного фронту», який пропонував заборонити ввезення російської друкованої продукції в Україну. Мета – запобігання російській пропаганді.

Джерело