Сьогодні в Україні День пам’яті жертв політичних репресій

З нагоди Дня вшанування пам’яті репресованих у країні пройшли заходи, присвячені цим трагічним подіям.

У Національному історико-меморіального заповіднику «Биківнянські могили» проводився головних захід за участю Президента та урядовців.
У своїв промові Петро Порошенко порівняв злочини, які були скоєні у Биківнянських лісах з тими, що вчинені в Катині, Аушвіці, Бухенвальді, Бабиному Яру, на Соловках.

"Ця земля є особлива. Тут кожен клаптик просякнутий невинною кров’ю українців, а також жителів інших народів тодішньої УРСР, за національністю росіян, поляків, євреїв та інших.

Тут вбивали не «ворогів народу», не «шпигунів», «диверсантів», а селян і робітників, вчителів, священиків, науковців і головне - письменників. Намагаючись вбити душу нашого народу. Тут позбавляли життя цілий народ, який за кілька років до того не встигли знищити Голодомором.

Отут воно і поховане, саме тут, наше «розстріляне відродження України», - підкреслив Голова держави.

"Безіменні поховання жертв сталінських репресій розсіяні по всій українській землі. Вінницькі, харківські, сумські, львівські могили – вони є не тільки в кожному обласному центрі, а фактично вони є у кожному населеному пункті. А у багатьох немає навіть могил, немає жодних слідів, бо вони ретельно приховувалися катами. Розстріли проводилися таємно, вночі, так само потай людей закопували у спільних ямах і рівняли з землею", - нагадав Президент.

Довідка: лісовий масив неподалік селища Биківня, нині – північно-східна околиця Києва, є найбільшим в Україні місцем масових поховань жертв комуністичних політичних репресій. За різними даними, свій останній спочинок тут знайшли від 15 до понад 100 тис. осіб, закатованих під час допитів або ж розстріляних в позасудовому порядку органами НКВС у Києві.