"ДРОНИ - ЧИ МУЗЕЙ ГОЛОДОМОРУ?" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

"ДРОНИ - ЧИ МУЗЕЙ ГОЛОДОМОРУ?" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

Три новини підряд які мене просто вкурвили. Перша - у Кривому Розі через невиплати зарплатень медики вийшли на мітинг. Друга - Верховна Рада виділила півмільярди гривень на завершення будівництва Музею Голодомору.

Третя - найбільш кричуща. "Українська правда" розмістила матеріал, де процитувала слова керівниці "Центру підтримки авіарозвідки" Марії Берлінської: "Українські виробники не дотягують до 10 тисяч якісно вироблених FPV-дронів на місяць. А росіяни вже виходять на щомісячну кількість в 45-50 тисяч... Хочу помилятися, але я думаю, що з таким темпом не далі як за рік нам доведеться сідати за стіл переговорів". У даному випадку з Марією Берлінською я згоден цілковито. І от чому.

Інтернет забитий гарненькими роликами де коптер скидає бомбочку і вражає техніку, укріплення або кількох окупантів. Українці пишаються такими відео. А знаєте чому такі ролики не дуже люблю дивитися я? Мені постійно бракує в кожному такому ролику підпису, змісту "В процесі ураження цілі було втрачено стільки-то коптерів". Я, знаєте, водив коптер на фронті. І я дуже гарно знаю, що воно таке долетіти до ворожих позицій і не бути подавленим засобами радіо-електронної боротьби (РЕБами). А ще я дуже гарно знаю, що таке добувати для свого підрозділу нові БПЛА на заміну втраченим.

Я терпіти не можу просити гроші у когось, але саме на фронті я мусив навчитися повноцінно канючити - літаки. Бо волонтери для мене були ЄДИНИМ джерелом відновлення техніки. А у волонтерів черга прохачів - кілометрова.

Приклад раз. Найбільш ходовий БПЛА на фронті це "Мавік". Хто його купує? Волонтери. А Міноборони? Просто нагадаю що сам міністр оборони назвав "Мавік" "весільним дроном". Я здогадувався що зелені міністри від реальності далекі, але що міністр оборони аж настільки не в курсі що відбувається на фронті - це був справжній шок.

Далі. Який розвідницький БПЛА-літак на фронті зараз найбільш масовий? За моїми оцінками - "Валькірія", виробництва фірми "Бойові птахи України". На такому працював я, навіть навчав на нього пілотів на АрміїСОС. А звідки "Валькірія" потрапляє на фронт? Від волонтерів - і це ЄДИНИЙ спосіб його отримати. "Валькірія" - суто комерційний комплекс, Міноборони його не закуповує. Міноборони надає у війська штатні БПЛА "Лелека-100" і "Фурія". Але. Обсяги техніки яку дає держава взагалі недостатні, і через це екіпажі "Лелек" повноцінно полюють на "птахи", втрачені аварійно - їх на полях підбирає піхота. Такі "птахи" або прошивають під свою наземну станцію, або розбирають на запчастини. А ще екіпажам доводиться канючити літаки у волонтерів. Хто краще канючить, той більш успішно літає.

Приклад три. "Лелеки", "Фурії", "Валькірії" це БПЛА ротно-батальйонного рівня. А для задач бригади? А тут існує БПЛА "Посейдон", доволі суворий у керуванні, натомість із потужною камерою і шикарним захистом від РЕБ. Джерело отримання цього комплекса одне-єдине - Фонд Петра Порошенка. За рік війни держава палець о палець не вдарила, аби скооперуватися з п'ятим президентом і почати випускати "Посейдони" масово. І якби тільки їх.

В Україні випускають БПАК "ПД-2" з системою зльоту-посадки VTOL, який за сукупністю характеристик навіть переважає "Посейдон". Єдине лихо, "ПД-2" отримати бойовим бригадам майже нереально. Їх мало. Шанси отримати "Посейдон" набагато вищі.

Нарешті ударні FPV-дрони... Маленькі такі коптери, здатні діяти як камікадзе або скидати бомбочки. А ви в курсі, що їх збирають або волонтери, або самі солдати в бригадах? Що комплектуючі солдати бува купують за свої кровні? У держави грошей на вирбництво FPV-дронів нема.

Натомість у держави знвйшлися кошти на Музей Голодомору... Справа потрібна, я не заперечую. Але. От коли ви прочитали все нвписане вище, вам не здається, що Музей Голодомору міг би почекати? Половині мільярда гривень явно можна знайти набагато більш корисне застосування. Бо переговори з Москвою...

Тим більше, ми вже на прикладі доріг побачили як будує зелена влада.