Що чекає українців у старості: підвищення пенсійного віку і високі виплати

Що чекає українців у старості: підвищення пенсійного віку і високі виплати

У грудні 2016-го українським пенсіонерам обіцяють чергову надбавку. Згідно з планами Кабінету міністрів, пенсії разом з мінімальними зарплатами зростуть на 10%. Якщо зараз українці на заслуженому відпочинку отримують не менше 1170 гривень, то з 1 грудня мінімальна пенсія зросте до 1247 гривень, а наступного року – до 1400 гривень. Однак навіть після всіх надбавок частина пенсіонерів залишиться за межею бідності, а Пенсійний фонд – з "дірою" в бюджеті. Чиновники впевнені, щоб пенсіонери отримували більше, українці, які працюють, повинні вивести свої зарплати з "тіні" і сумлінно сплачувати податки. Однак і цього кроку може виявитися недостатньо – кожному працюючому українцю доводиться утримувати одного пенсіонера і при цьому демографічна ситуація в країні залишає бажати кращого.

Як доходи українських пенсіонерів зміняться в найближчому майбутньому і що потрібно зробити для того, щоб українці не бідували в старості?

З маленькими пенсіями і великим дефіцитом

Кожному другому українцеві доходів ледве вистачає на їжу, при цьому бідними себе вважають 76% родин, 52% заробляють менше коштів, ніж необхідно для забезпечення мінімальних потреб (розрахунковий прожитковий мінімум) і 6% отримують менше офіційного прожиткового мінімуму (1399 гривень), розповідає головний демограф країни Елла Лібанова. Мінімальна зарплата в Україні – 1450 гривень (на 51 гривню більше прожиткового мінімуму), а мінімальна пенсія – лише 1170 гривень. Таку пенсію отримують, за інформацією Пенсійного фонду, понад 100 тисяч осіб. Фактично вони перебувають за межею бідності.

Середня пенсія в країні – приблизно 1600 гривень. Ще кілька років тому існувала система "осучаснення" пенсій. Зараз же пенсії індексують (підвищують) на рівень інфляції. Щоправда, і це не завжди вдається зробити. Так, 2015-го інфляція досягла 43%, а пенсії підвищили всього на 13%. Цього ж року, за прогнозами уряду, річна інфляція буде на рівні 12%, а пенсії підвищать на 16%. Наступного року, як говориться в меморандумі проекту бюджету-2017, ціни зростуть на 8,1%, а соцвиплати про індексують на 10,1%.

Навіть з урахуванням низьких пенсій грошей в бюджеті катастрофічно не вистачає. В Україні існує солідарна система пенсійного забезпечення. Працюючі українці платять податок до Пенсійного фонду (Єдиний соціальний внесок (ЄСВ) в розмірі 22% від зарплати), ці гроші розподіляються між сучасними пенсіонерами. Розмір пенсії залежить від того, як довго платили Єдиний соціальний внесок і яку зарплату отримували. Цього року дефіцит в бюджеті Пенсійного фонду досяг 145 мільярдів гривень, "дірку" компенсують за рахунок державного бюджету.

"11% ВВП йде на виплату пенсій, на дотацію. Ці гроші мали б бути направлені на розвиток освіти, на дороги, на медицину, на інфраструктуру. А ми змушені з бюджету забирати останні гроші, яких там і так обмаль, для того, щоб просто наших пенсіонерів утримувати на тому злиденному рівні", – прокоментував в інтерв'ю" Сегодня.ua "ситуацію в Пенсійному фонді міністр соцполітики Андрій Рева.

У Пенсійному фонді називають три основні причини дефіциту:

Населення старішає. Як і у всій Європі, в Україні смертність перевищує народжуваність, кількість пенсіонерів останнім кілька років збільшувалася, а кількість працюючих українців скорочувалася. В результаті зараз пенсії отримують більше 12 мільйонів чоловік, а Єдиний соціальний внесок сплачують лише 10 мільйонів чоловік.

"Демографічне старіння не йде на користь солідарній системі пенсійного забезпечення. І демографічний фактор в цьому відіграє чи не головну роль: якщо 1991 року на 1000 українців віком 16-59-річних приходилося 319 чоловік віком 60 років і старше, то 2001-го – 353, а 2015-го – 354", – розповідає директор Інституту демографії та соціальних досліджень ім. Птухи НАН України Елла Лібанова.

Українці приховують свої доходи. Як зазначає Андрій Рева, майже 5 мільйонів працюючих українців Єдиний соціальний внесок до Пенсійного фонду не платять. Таке право мають аграрії, нотаріуси, працівники сфери послуг. А з тих, хто платить ЄСВ, 40% декларують мінімальну зарплату. За інформацією фіскальної служби, 60% роботодавців частину зарплати виплачують "в конвертах". Наприклад, за фактом українець може отримувати 5 тисяч гривень, а за документами – всього 1450 гривень, і замість 1100 гривень платити до Пенсійного фонду лише 319 гривень.

Економіка "в тіні" шкодить не тільки пенсіонерам, а й всій країні. Фактично, за інформацією Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, "в тіні" перебуває 40% ВВП, при цьому за рік ВВП країни зросте лише на 1%. За версією Bloomberg, 2015 року Україна увійшла до п'ятірки країн, що мають "найнещасніші" економіки світу. Директор департаменту податкової і зборів з фізичних осіб ДФС Павло Дроняк переконаний: українці, які погоджуються отримувати зарплати в "конвертах", позбавляють себе гідної пенсії в майбутньому.

Ставку ЄСВ цього року значно знизили. Цього року надходження від Єдиного соціального внеску виявилися на 30,5 мільярда гривень менше, ніж за аналогічний період 2015-го. Як пояснює експерт групи "Пенсійна реформа реанімаційний пакет реформ" Віталій Мельничук, головна причина різкого зростання дефіциту (минулого року було 80 мільярдів, а цього – 145) – зниження відсоткової ставки ЄСВ. Минулого року у середньому до Пенсійного фонду з кожної зарплати віддавали 38%, а цього – 22%.

"Податкова політика різкого зниження ЄСВ стала причиною такого дефіциту. У нас пенсійна система побудована на основі обов'язкового пенсійного страхування. Це страхування передбачає самодостатність Пенсійного фонду", – зазначає Віталій Мельничук.

Чи стануть пенсіонери багатшими та як "врятувати" Пенсійний фонд

"Підвищення пенсійних виплат стосуватиметься приблизно 7 мільйонів пенсіонерів з мінімальними пенсіями. Є категорія пенсіонерів, середній розмір пенсії яких коливається в проміжку від 1400 до 3000 гривень. Вони перебувають в досить несправедливій ситуації порівняно з іншими категоріями, для яких відбувалося якесь підвищення . Для цих пенсіонерів індексація, або перерахунок пенсії не здійснювався мінімум три останніх роки", – заявив в ефірі одного з телеканалів віце-прем'єр-міністр Павло Розенко. Йдеться про підвищення пенсій на 10% в грудні цього року. Так, в грудні мінімальна пенсія зросте до 1247 гривень, а наступного року – до 1400 гривень.

Експерт у сфері пенсійного забезпечення Галина Третьякова переконана, що тільки за рахунок працюючих українців пенсіонери не можуть отримувати гідну допомогу від держави: для цього необхідно запускати накопичувальний рівень системи. На думку експерта, 22% від зарплати українці повинні платити до Пенсійного фонду, а ще 2% відкладати на свій особистий рахунок (накопиченими коштами можна буде скористатися після виходу на пенсію). Відповідний законопроект вже зареєстрований у Раді.

"Зробити так, щоб пенсіонери отримували гідні пенсії тільки за рахунок солідарної системи – неможливо. Цього висновку доходили і 20 років тому, але ніхто не мав політичної волі, щоб змінити ситуацію. Щоб зробити пенсіонерів багатими, потрібно запустити ще дві колони: обов'язковий і добровільний накопичувальний рівні", – пояснює Галина Третьякова.

Думку Галини Третьякової також поділяє заступник голови Пенсійного фонду Микола Шамбір. Чиновник заявив: солідарна система не повинна існувати самостійно – для забезпечення фінансової стабільності пенсійної системи необхідно запускати накопичувальний рівень.

"Треба подивитися на ситуацію. Коли був внесок 38,4%, можна було запускати накопичувальну систему, тобто перерозподілити внесок від солідарної до накопичувальної системи. Ми знизили ЄСВ до 22%. Це призвело до дефіциту. Ми повинні побачити, які результати нам дасть легалізація, поки що таких результатів немає", – розповідають в Пенсійному фонді.

Ще одна можливість знизити дефіцит – підвищити пенсійний вік для чоловіків. 2011 року парламент прийняв рішення підвищити пенсійний вік для жінок. Щороку він збільшується на 6 місяців (зараз він становить 57,5 років) і 2021 року жінки виходитимуть на пенсію в 60 років. До 2011-го жінки отримували пенсію на п'ять років раніше, ніж чоловіки.

Підвищення пенсійного віку для чоловіків зараз в Пенсійному фонді не підтримують. Як каже Микола Шамбір, досі невідомо, як зміниться середній вік чоловіків в результаті військових дій на Донбасі.

Міністр соцполітики Андрій Рева також вважає, що рано чи пізно пенсійний вік підвищувати доведеться, однак зараз це питання в уряді не обговорюється.

"Ось у нас не вистачає грошей Пенсійного фонду. Ми їдемо займати на Захід. Приїжджаємо до Німеччини, зустрічаємося з Ангелою Меркель. І скорботно їй в обличчя говоримо про те, що у нас не вистачає грошей на пенсії. Про що вона думає, як ви вважаєте? Вона вихована жінка, вона, звичайно, не скаже це в обличчя, але вона знає, що у неї вік виходу на пенсію в Німеччині – 67 років. Про що вона думає? "Хлопці, ви, звичайно, молодці! Як чудово: мої пенсіонери працюють до 67-ми, вкалують, у вас 60, а середній вік виходу чоловіків – 49 років в Україні, – і ви приходите у нас просити гроші на пенсію?" – говорить чиновник.

Так, в найближчі кілька років, швидше за все, пенсійний вік для українців не зміниться. Демограф Елла Лібанова пояснює, число пенсіонерів і без того збільшуватиметься – починаючи з 60-х смертність в Україні перевищувала народжуваність. Якщо в післявоєнні роки народжувалося багато дітей, то через 60 років на пенсію виходить багато пенсіонерів, якщо в 60-х роках розпочалася демографічна криза, народжуваність впала, то через 60 років, в 2020-х, і число тих, хто виходить на пенсію, буде менше.

Головний резерв для підвищення розміру пенсії та скорочення дефіциту Пенсійного фонду – тіньова економіка. Для того, щоб вивести зарплати з "тіні", Андрій Рева пропонує встановити мінімальний розмір ЄСВ на рівні вище, ніж 22% від мінімальної зарплати – тобто відсоткова ставка не зміниться, проте з'явиться сума мінімального платежу. Крім того, чиновник вважає, що ті українці, які не платять ЄСВ, можуть виходити на пенсію пізніше.

Олександр Литвин