Сенцов і Кольченко. Вся надія на екстрадицію – адвокати

Сенцов і Кольченко. Вся надія на екстрадицію – адвокати

Верховний суд Російської Федерації відмовився розглядати касаційну скаргу на вирок Олегу Сенцову і Олександру Кольченку. Так зруйнувалися надії на те, що їхню справу відправлять на повторний розгляд і суворе рішення суду першої інстанції буде переглянуте. За словами адвокатів кримчан, тепер залишається сподіватися на те, що Київ і Москва зможуть домовитися про екстрадицію Олега та Олександра в Україну.

Про те, що Верховний суд Росії відмовив адвокатам Олега Сенцова й Олександра Кольченка в розгляді касації, стало відомо 2 червня. Цю новину повідомила прес-служба суду.

«Винесена ухвала про відмову в передачі справи і касаційних скарг адвокатів для розгляду в судовому засіданні суду касаційної інстанції», – повідомили кореспондентові «Крим.Реалії» в прес-службі.

Адвокат Олександра Кольченка Світлана Сидоркіна повідомила, що про відмову розглядати скаргу вона дізналася з преси.

«Там такий порядок: документи надходять до Верховного суду. Суддя Верховного суду пакет документів досліджує і, якщо він вважає за потрібне відновити провадження у справі, витребувати документи, розглянути справу і повідомити сторони, тоді він повідомляє. У цьому випадку документи були витребувані, але, мабуть, суд вирішив, що немає підстав для передачі справи для розгляду судом касаційної інстанції», – пояснила вона кореспонденту «Крим.Реалії».

За її словами, раніше адвокати кримчан покладали надії на те, що Верховний суд все-таки розгляне їхню скаргу і змінить кваліфікацію злочину, яку їм ставлять у провину: тероризм.

Як повідомлялося, в серпні 2015 року Північно-Кавказький окружний військовий суд засудив кінорежисера Олега Сенцова та антифашиста Олександра Кольченка до 20 і 10 років позбавлення волі відповідно. Кримчан звинуватили в участі в диверсійно-терористичному угрупованні «Правого сектору». Самі кримські ув'язнені та їхні захисники вважають звинувачення абсурдними і політично мотивованими. Політв'язнями їх визнав і російський правозахисний центр «Меморіал».

«На наш погляд, були суттєві порушення саме у визначенні кваліфікації тих дій, які їм ставили в провину. Оскільки складу не було тих злочинів, які їм закидали. Але Верховний суд не прислухався до цих аргументів», – сказала Світлана Сидоркіна.

За прикладом Надії Савченко

Наразі Олег Сенцов перебуває у виправній колонії Якутії. Його сестра Наталія Кочнева в коментарі для «Крим.Реалії» повідомила, що він не скаржиться на умови утримання і не зазнає пресингу з боку адміністрації.

«Олег – у Якутську, сподівається на екстрадицію і швидкий приїзд до Києва, написав 4 сценарії, зараз нічого не пише. Каже, що там холодно, але терпимо, із сусідами у камері ладнає, отримує листи. Його не пресують, на відміну від інших політичних в'язнів, жодного разу не був у ШІЗО», – повідомила Наталія Кочнєва.

Олександр Кольченко відбуває термін у Копейську, що в Челябінській області. Колонія, до якої він потрапив, має погану репутацією: 2012 року там був бунт ув'язнених. Їх змусило піти на цей крок те, що адміністрація вимагала від них непомірні побори і застосовувала насильство, якщо відмовлялись платити.

Член челябінської Громадської спостережної комісії (ГСК) Тетяна Щур повідомила, що після цього скандалу ситуація змінилася і зараз Копейська колонія перебуває під пильною увагою медіа і правозахисників.

За словами члена ГСК, вона з колегами регулярно відвідує Олександра і стежить за тим, в яких умовах він утримується. Коли кримчанин потрапив до колонії, йому двічі оголошували стягнення і відправляли в штрафний ізолятор. Правозахисниця стверджує, що насправді підстав для штрафів тоді не було й адміністрація намагалася натиснути на Олександра. Але згодом такі ситуації не повторювалися.

«В Олександра начебто склалися нормальні стосунки зі співмешканцями. Ми ходили до нього з нашим психологом, він досить дружелюбно був налаштований. Відповів на всі питання. Психолог зробив висновок, що у нього зовсім нормальний душевний стан і оптимістичний», – розповіла Тетяна Щур.

Як повідомила вона, Олександр турбується про майбутнє і шкодує, що втрачає час. Він намагається більше читати, користуючись тим, що в Копейській колонії пристойна, за російськими мірками, бібліотека.

У колонії Олександрові Кольченку запропонували влаштуватися на роботу, але він відмовився. За словами Тетяни Щур, кримчанин вирішив, що, працюючи, він буде витрачати час даремно, а зарплата там маленька. Нещодавно Олександра відвідала його мама Лариса Кольченко. За її словами, однією з найбільш обговорюваних тем у них стало звільнення Надії Савченко.

«Якщо Савченко можна, отже, і всіх інших можна. Питання лише, як домовляться», – зазначила адвокат Світлана Сидоркіна.

Більше шансів має Афанасьєв

Ще в березні Міністерство юстиції України надіслало до російського мін'юсту лист із проханням екстрадувати Олега Сенцова, Олександра Кольченка та Геннадія Афанасьєва. У відповідь російське міністерство повідомило, що взяло лист до розгляду і наразі вивчає документи для можливої видачі кримчан.

Спочатку адвокати сподівалися, що їхніх підзахисних обміняють на російських розвідників Олександра Александрова і Євгена Єрофєєва. Але Україна їх видала в обмін на Надію Савченко. За тиждень до цього Геннадій Афанасьєв був етапований у московське СІЗО «Лефортово». Його доставили туди з виправної колонії Сиктивкара, в якій він відбував покарання.

Геннадій Афанасьєв був засуджений до 7 років позбавлення волі ще в грудні 2014 року. Він пішов на угоду зі слідством і спочатку дав свідчення проти Олега Сенцова й Олександра Кольченка. Однак на суді Геннадій повідомив, що обмовив своїх товаришів під тортурами. У результаті, його відіслали відбувати покарання в Республіку Комі, де, за словами його адвоката Олександра Попкова, він зазнав цькування з боку адміністрації колонії.

Схоже, що зараз саме Геннадій має найкращі шанси на звільнення. Принаймні, українська влада говорить про високу ймовірність повернення його, а також ще одного українського політв'язня Юрія Солошенка. Водночас прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков кілька днів тому повідомив, що не може підтвердити наявність домовленості про звільнення Геннадія Афанасьєва.

Українські правозахисники відзначають, що звільнення фігурантів «справи кримської четвірки» залежить від дипломатичних зусиль Києва і політичної волі російського президента. Учасниця громадської кампанії LetMyPeopleGo Поліна Бродик каже, що відчуває стриманий оптимізм з приводу активізації переговорів між Україною і Росією щодо політв'язнів.

«Всі справи, які відслідковують у рамках кампанії LetMyPeopleGo, однозначно є політично мотивованими. Отже, головною умовою для звільнення українців є політична домовленість між сторонами. Формально це може бути оформлене як помилування з можливим обміном на нових, поки ще нікому не відомих, громадян Російської Федерації», – зазначила активістка.

Тим часом в Україні та інших країнах не припиняється кампанія солідарності з фігурантами справи Сенцова-Кольченка. Активісти київського об'єднання «Комітет солідарності» оголосили про проведення тижня спільних дій на їхню підтримку, який триватиме з 26 травня до 4 липня. Акції з вимогою звільнити кримських політв'язнів уже відбулися в Києві, Харкові, Москві, Лейпцигу –  готуються в Кракові та Берліні.


Джерело