"ПОЛІТИКА США: Чи зможе Трамп стати президентом США, якщо його посадять?" - Карла Блейкер

"ПОЛІТИКА США: Чи зможе Трамп стати президентом США, якщо його посадять?" - Карла Блейкер

Експрезидент США Трамп проходить як обвинувачений у кримінальній справі - вперше в історії країни. І на нього чекають ще три процеси. Як вони вплинуть на президентську кампанію? І що якщо Трамп все ж потрапить до в'язниці?

Дональду Трампу, який із високою часткою ймовірності стане кандидатом у президенти США від Республіканської партії на виборах, намічених на листопад 2024 року, не звикати ходити на судові засідання. У травні 2023 року суд присяжних у Нью-Йорку визнав його винним у сексуальному насильстві й наклепі щодо письменниці Елізабет Джин Керролл і зобов'язав виплатити їй 5 млн доларів як компенсацію шкоди. А в січні нинішнього року присяжні ухвалили, що Трамп повинен виплатити Керролл додаткову компенсацію в розмірі 83,3 млн. Дві ці цивільні справи перебувають зараз на стадії апеляції.

Крім того, на Трампа чекає і кримінальний розгляд - перший в історії США кримінальний процес у справі колишнього президента. 15 квітня експрезидент постане перед судом за обвинуваченням у незаконному витрачанні коштів, зібраних на його виборчу кампанію в 2016 році.

Рік тому прокуратура Мангеттена висунула Трампу звинувачення у фальсифікації документів з метою приховування факту виплати 130 тис. доларів з виборчих фондів колишній порноакторці Стормі Деніелс, яка стверджувала, що у неї був секс із Трампом. Деніелс погрожувала виступити з викриттями під час передвиборчої кампанії. Згідно з обвинуваченням, 130 тисяч доларів стали платою Деніелс за її мовчання.

Це перший із чотирьох майбутніх кримінальних процесів (два у федеральних судах, два - у судах штатів), у яких Трамп проходить як обвинувачений. Решта три стосуються його передбачуваної спроби вплинути на результати президентських виборів 2020 року в штаті Джорджія, свідомого поширення неправди про нібито фальсифікацію підсумків того голосування, яка нібито мала місце, і незаконного зберігання секретних урядових документів у резиденції Мар-а-Лаго у Флориді вже після того, як Трамп залишив Білий дім.

Чи може Трамп балотуватися в президенти, якщо буде засуджений?

Так. Незалежно від того, чим закінчиться будь-яка з перерахованих вище справ, Дональд Трамп все одно зможе балотуватися в президенти. У Конституції США міститься лише три вимоги до кандидатів на пост глави держави: вони мають бути не молодше 35 років, народитися на території Сполучених Штатів і прожити там щонайменше 14 років. Ніде не сказано, що засуджений злочинець не може балотуватися або стати президентом.

"Існує кілька аргументів щодо того, чи повинен кандидат у президенти, якому висунуто обвинувачення або який залучений у поточну судову справу, продовжувати брати участь у виборчій кампанії, - пояснювала в бесіді з DW у грудні 2023 року Лора Мерріфілд Вілсон, доцент політології в Університеті Індіанаполіса. - Але всі вони ґрунтуються на моралі, судженнях і вподобаннях, а не на прийнятих законах або процедурних бар'єрах".

Чи можуть Трампа зняти з виборів на підставі поправки до конституції?

Розділ третій 14-ї поправки до Конституції США свідчить, що особи, які "брали участь у заколоті або повстанні" після складення ними присяги на вірність конституції, позбавляються права обіймати "будь-яку посаду, цивільну або військову, у Сполучених Штатах".

Активісти, які домагаються зняття з виборів Трампа за порушення цієї норми, кажуть, що дії тодішнього президента напередодні штурму його прихильниками Капітолія 6 січня 2021 року підпадають під участь у заколоті. Вони стверджують, що його брехня про те, що демократи вкрали в нього перемогу на президентських виборах 2022 року, підбурювала натовп ультраправих, який у підсумку увірвався в будівлю Конгресу.

У низці штатів робили спроби домогтися виключення Трампа з бюлетенів для праймеріз (первинних виборів) на підставі цієї поправки, "яку від самого початку використовували для того, щоб не дозволити сепаратистам повернутися на свої державні посади після Громадянської війни в Америці", уточнює Брендон Конрадіс, редактор сайту The Hill, у минулому журналіст DW. Але в березні 2024 року Верховний суд США, розглядаючи законність такої спроби, що відбулася в штаті Колорадо, ухвалив рішення, що окремі штати не можуть ухвалювати подібні заборони.

"Відповідальність за дотримання третього розділу (14-ї поправки до конституції. - Ред.) щодо федеральних посадовців і кандидатів лежить на Конгресі", - наголошується у висновку Верховного суду США, який таким чином анулював усі аналогічні спроби в інших штатах не допустити Трампа до праймеріз. Оскільки Конгрес політично розділений - республіканці мають більшість у Палаті представників, а демократи мають перевагу в два голоси в Сенаті, - малоймовірно, що Трампа не допустять до виборів через 14-ту поправку до Конституції.

Чи зможе сам Трамп голосувати на виборах, якщо буде засуджений?

Ймовірно, ні. Дональд Трамп зареєстрований як виборець у штаті Флорида, в якому засуджені злочинці позбавлені виборчих прав.

"Більшість злочинців у Флориді відновлюють свої виборчі права після того, як повністю відбули покарання, включно з умовно-достроковим звільненням або випробувальним терміном, і сплати всіх штрафів і зборів, - написала політичний оглядач Меггі Астор у газеті New York Times. - Але умовно-дострокове звільнення Трампа, найімовірніше, не встигне закінчитися, щоб він зміг повернути собі право голосу".

Таким чином, якщо Трамп буде засуджений, він не зможе проголосувати за себе, але водночас зможе балотуватися в президенти США.

Що трапиться, якщо Трамп дійсно опиниться у в'язниці?

Ніхто не знає. "Ми зараз так далекі від усього, що будь-коли раніше відбувалося, - зазначив в інтерв'ю New York Times Ервін Чемерінскі, експерт із конституційного права з Каліфорнійського університету в Берклі. - Це просто здогадки". З юридичної точки зору, Трамп, як і раніше, має право балотуватися, навіть залишаючись за ґратами. Звичайно, обрання президента, який перебуває у в'язниці, було б логістичною проблемою.

Меггі Астор у зв'язку з цим припустила, що "Трамп може подати позов про своє звільнення на тій підставі, що його ув'язнення заважає йому виконувати конституційні обов'язки президента". Але знову ж таки - нічого подібного в історії США ще не траплялося, тож, як саме все відбуватиметься, поки що неясно.

Чи зможе Трамп, якщо його оберуть, закрити всі справи і помилувати себе?

Трамп міг би скоротити собі термін тюремного ув'язнення, залишити чинним обвинувальний вирок або навіть спробувати домогтися свого повного помилування, але це були б крайні прояви президентської влади, які, найімовірніше, довелося б розглядати у Верховному суді США (де нині засідають шестеро консервативних суддів і лише троє ліберальних). Як варіант, нинішній президент-демократ Джо Байден, ідучи з Білого дому, міг би помилувати Трампа, щоб людина, яку обрав народ, могла б керувати країною.

Однак усе це стосується тільки справ Трампа, що розглядаються у федеральних судах. Вони не стосуються майбутнього в Нью-Йорку процесу у справі про виплату "грошей за мовчання" або до справи про спробу вплинути на результати президентських виборів у Джорджії. Президент США не має права помилування за звинуваченнями, висунутими на рівні штатів.