Штайнмаєр відмовився запросити Росію на саміт G7

Штайнмаєр відмовився запросити Росію на саміт G7

Міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр у неділю відхилив заклики радикальної партії "Ліві" запросити російського лідера Володимира Путіна на цьогорічний саміт країн Великої Сімки G7.

Минулого року група семи розвинених країн провела щорічний саміт без Путіна на знак протесту проти анексії Криму і дестабілізації сходу України.

За словами пана Штайнмаєра, дорога до G8 для Росії веде через відмову від Криму.

Грегор Гізі, лідер парламентської фракції "Лівих", куди увійшли, зокрема, і колишні комуністи Східної Німеччини, закликав уряд запросити Путіна на саміт G7, який пройде в червні у Баварії.

За його словами, співпраця Росії необхідна для вирішення багатьох міжнародних криз.

В інтерв'ю газеті Die Welt пан Штайнмаєр сказав, що участь Росії у врегулюванні криз у Сирії, Ємені і Лівії бажана, однак наразі її повернення до клубу розвинених держав неможливе.

"Не в наших інтересах ізолювати Росію на довготривалу перспективу. Однак після незаконної анексії Криму ми не можемо діяти, наче нічого не сталося, - сказав німецький міністр. - Шлях назад до Великої Вісімки проляже через повагу до цілісності України і виконання Росією її зобов'язань згідно з мінськими угодами".

Джерело: http://www.bbc.co.uk/