"Приємно, що Коломойський нині колекціонує саме підозри" - Сергій Фурса

"Приємно, що Коломойський нині колекціонує саме підозри" - Сергій Фурса

Закон про олігархів помер, але він ніколи й не міг би побороти олігархів. На відміну від верховенства права і боротьби з корупцією. І на прикладі Коломойського ми бачимо, чому саме це є стовпом боротьби з олігархами.

Забавно, що підозру НАБУ він отримав за оборутки з облігаціями. А ви ще казали, що в Україні немає фондового ринку. Дивіться, Коломойський із вами не згоден;)

Проте до останнього будуть сумніви і підозри. Наприклад, чому він не вносить заставу, коли легко б знайшов такі гроші.

Бо це Україна і це Коломойський…

І хотілося б, щоб навіть по поверненню президента із Штатів, він би залишався під вартою. Але ні, що я такого кажу. По-справжньому хотілося б, щоб президент взяв Коломойського із собою до США.

Дивно, що Ігор Коломойський не платить заставу й залишається під вартою, адже він міг легко знайти ці кошти. Під арешт відправив Коломойського суд. При цьому обвинувачений мав право на альтернативний запобіжний захід у вигляді застави на 509 млн гривень. За твердженням слідства, співвласник фінансово-промислової групи "Приват" упродовж 2013-2020 років нібито "легалізував" понад пів мільярда гривень. За даними слідства, гроші він начебто виводив за кордон, використовуючи підконтрольні банківські установи. Натомість Ігор Коломойський свою провину не визнає. Коментарів поки що майже не дає.

Для держави порятунок "Приватбанку" коштував 5,5 мільярда доларів. Відтак вигравши справу у Високому Суді Лондона, Україна може отримати конфісковані активи Коломойського і компенсувати 3 мільярди доларів. 

– Після підозри від НАБУ і САП щодо Ігоря Коломойського – ваша думка і віра в українське правосуддя якось змінилася?

Українське правосуддя має багато проблем, і тому моя віра в нього поки що, на жаль, маленька. Але до Антикорупційного суду в мене довіри набагато більше, ніж до загальної судової системи. Тому тут я дивлюсь більш оптимістично. Я не стверджую, що СБУ і БЕБ (Служба Безпеки України і Бюро економічної безпеки) підіграють Коломойському, але їх підозра виглядає дивно, адже це відбулося за тиждень до підозри від НАБУ. Причому, так квапливо. І якщо по справі НАБУ ми всі розуміємо, що саме через шахрайство Коломойського і була націоналізація "Приватбанку", бо він вивів із банку гроші вкладників і забрав їх собі, то про що справа СБУ і БЕБ невідомо. (Ігор Коломойський твердження про нібито виведення ним грошей вкладників "Приватбанку" і начебто вчинення ним шахрайства категорично відкидає – ред.). Є підозра, що це по "Укрнафті". Але там немає ніякої прозорості. І те, що вона наввипередки, коли вже було відомо, що НАБУ готує свою підозру Коломойському, була вручена — це насправді здивувало. Може бути багато пояснень, чому це відбулося. Не обов'язково СБУ чи БЕБ підігрують Коломойському. Це може бути просто "піар", намагання вислужитися чи комусь щось довести. Можливо, це політичний елемент — показати, що ми можемо краще та швидше. Бо, як бачимо, "піар" від першої підозри, коли його запроторили в ізолятор СБУ, набагато більший, ніж від другої. І тут може бути така політична мотивація.

"Дивно, що Коломойський не платить заставу"

— Ізолятор СБУ, як відомо, вже давно вимагають закрити і українські правозахисники, і наші міжнародні партнери. Однак Ігор Коломойський сидить саме в цьому слідчому ізоляторі. Які у вас міркування з цього приводу?

У мене немає ніяких міркувань з цього приводу, я не знаю. Мені дивно, що Коломойський не платить заставу. Бо він така людина, яка могла б легко знайти 12 мільйонів доларів. І якраз те, що він не платить заставу, викликає певні підозри у скоординованості цих дій щодо його запроторення туди. Я не думаю, що ізолятор СБУ — це будинок на Женевському озері, йому там точно некомфортно. Але чомусь він сам залишається по своїй волі. Тобто створює політичні підігравання тим, хто його туди запроторив. І це дивна історія. (Ігор Коломойський не підтверджував нібито політичні підігравання з його боку – ред.)

"Порятунок "Приватбанку" коштував 5,5 мільярдів доларів"

— У "свіжій" підозрі від САП і НАБУ йдеться про підозру Ігорю Коломойському та ще п'ятьом експрацівникам "Приватбанку". Їх звинувачують у заволодінні 9,2 млрд грн. На вашу думку, ця сума вже остаточна чи по інших епізодах можуть бути ще нові справи?

Для пересічного українця це величезна сума. Але для держави порятунок "Приватбанку" коштував 5,5 мільярда доларів по курсу, який був на той момент. Тобто набагато більшу суму це все нам коштувало, і вивели вони набагато більше грошей (Ігор Коломойський відкидає твердження про нібито виведення ним грошей вкладників "Приватбанку" – ред.)  Сума, за яку його посадять, не так і важлива (розслідування триває, обвинувачуваного вироку суду в даній справі щодо Коломойського немає – ред.). Головне, щоб його посадили. Сума фігурує вже у провадженні в Лондоні, де зараз триває суд, де заморожені активи Коломойського десь на 3 мільярди доларів, що може нам велику частину компенсувати. Коли Лондонський суд ухвалить своє рішення, коли українська держава виграє апеляції, то ми як українські платники податків зможемо забрати в Коломойського приблизно 3 мільярди доларів. Оце буде для нас дуже важливим.

"Окрім Коломойського, за ґратами має опинитися й менеджмент "Привату"

– Підозра від НАБУ і САП стосується і п'ятьох експрацівників "Приватбанку". Тобто судять цілу групу осіб. На вашу думку, наскільки це важлива історія для українського банківського сектору?

Це важливо. По-перше, це інститут репутації. Бо так виглядає, що менеджмент банку все знав, ухвалював рішення, а потім вийшов і наче нічого не сталося. Це створює потенційні ризики, що така історія може повторитися. Тому всі ці люди мають опинитися за ґратами для того, щоб це було не повторено. І це точно не сам Коломойський робив. Правління банку все про це знало. Розслідування Kroll (міжнародна компанія, що спеціалізується на корпоративних розслідуваннях — ред.) каже про те, що там був банк у банку, фізично велика кількість людей, які займалися цим процесом та обслуговували саме операції акціонерів.

– Чи міг Національний банк, його різні склади, не бачити того, що роками відбувалося в "Приватбанку"? І чи буде це уроком для НБУ?

Насправді питання в тому, що допоки не прийшла Валерія Гонтарева (голова НБУ у 2014-2018 рр.), Національний банк не займався регулюванням банківської системи. Вони просто закривали очі на ці всі речі. І "Приват" — це просто найбільша історія. Було багато інших маленьких історій, де так само поводилися акціонери. Просто вони були менші й не такі масштабні, і не створювали системні ризики для держави. І тільки після приходу Гонтаревої, після реформування Центрального банку, після зміни всієї парадигми того, як працює НБУ, почали займатися дійсно регулюванням і не допускати таких речей. Крім того, "Приват" завжди був дуже великим. І цим вони шантажували. Вони ніколи не дотримувалися регулювання, бо були великими і знали, що нам за це нічого не буде.

"З активами поза межами держави усе просто, Україна отримає їх відразу"

— Перспектива активів, які належать Коломойському, однозначна? На ваш погляд, буде конфіскація?

Треба розуміти, це дуже довгострокова історія. По-перше, суд у Лондоні йтиме довго. Це ще кілька років, враховуючи апеляцію. З активами поза межами держави усе просто — Україна одразу їх отримає. А от із активами всередині України треба бути мати підтвердження українських судів. І тут Ігор Валерійович має величезний вплив на українську судову систему. (Ігор Коломойський завжди заперечував факт, що він нібито чинив тиск на українську судову систему – ред.) Тому, як будуть розвиватися судові процеси всередині України без державної націоналізації, як зараз РНБО робить, а саме за процедурою, — це мені важко уявити.

— Чим може завершитися судовий процес над Коломойським?

Я не знаю, тому що тут дуже багато політичних процесів відбуваються паралельно. Вони йдуть "під ковдрою" і прогнозувати це дуже важко. Якби ми казали про те, що ФБР робить — якби забрали Коломойського, екстрадували до Сполучених Штатів і там іде суд — там би було все однозначно і зрозуміло. А з українською системою правосуддя все завжди дуже важко.