Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 02.01.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 02.01.2024

1. Росія витратила близько 620 мільйонів доларів на масовану атаку 2 січня.

- Масована ракетна атака по Україні 2 січня обійшлась росії в близько 620 мільйонів доларів. Про це свідчать розрахунки Forbes на основі даних Повітряних сил ЗСУ.

- За попередніми даними, вночі та зранку 2 січня російські війська застосували проти України загалом 99 ракет різних типів та ударних безпілотників.

- "З огляду на те, що точний розподіл ракет за типами залишається невідомим, Forbes оцінює їхню вартість у приблизно 620 млн дол.

Для розрахунку використовували такі оцінки:

- вартість ракети Х-101 – 13 млн дол,

- «Калібр»– 6,5 млн дол,

- "Іскандер" – 3 млн дол,

- "Онікс" – 1,25 млн дол,

- Х-22 – 1 млн дол,

- "Точка-У" – 0,3 млн дол,

- Х-55 – 2 млн дол,

- Х-555 – 4 млн дол,

- Х-47 "Кинджал" – 15 млн дол,

- Shahed-136 – 50 тис дол.

2. Причиною послаблення російського рубля стало різке скорочення припливу іноземної валюти.

- У 2023 році російська економіка отримає $420 млрд експортних доходів — мінімальний обсяг із пандемії 2020.

- Саме валюти економіка отримає ще менше, оскільки 40% експортних угод, за даними Центробанку рф, оплачуються у рублях.

- Майже половина валютного припливу посідає юань.

- Доларів та євро до росії за підсумками 2023 року може надійти лише близько $110–120 млрд, що відповідає рівню початку 2000-х років.

3. Експорт зрідженого природного газу з росії до Європи у 2023 році знизився на 1,9% до 15,8 мільйона тонн із 16,1 мільйона тонн роком раніше.

- Постачання в Азію скоротилися на 11% до 14,9 мільйона тонн з 16,7 мільйона тонн, випливає з доступних на вівторок даних із відвантажень LSEG.

- Європа минулого року нарощувала закупівлю ЗПГ у світових виробників на тлі різкого зниження постачання трубопровідного газу з росії.

- Загалом експорт ЗПГ із росії скоротився минулого року на 6% до 31 мільйона тонн через планові ремонти на заводах у літній період.

- Тим часом у грудні 2023 року відвантаження російського ЗПГ досягло рекордного рівня 3,2 мільйона тонн, з яких 1,9 мільйона тонн - постачання з Ямал ЗПГ.

- Постачання Новатека до Європи з Ямал ЗПГ у 2023 році попередньо знизилися на 8% до 13,9 мільйона тонн з 15,1 мільйона тонн роком раніше, в Азію - скоротилися на 11,5% до 4,6 мільйона тонн з 5,2 мільйона тонн.

- Орієнтований на азіатський ринок ЗПГ проект "Газпрому" Сахалін-2 у 2023 році знизив експорт на 10% до 10,1 мільйона тонн.

- Запущений у вересні 2022 року середньотоннажний проект Газпрому ЗПГ-Портова у 2023 році відправив на експорт 1,4 мільйона тонн газу в основному до Туреччини та Греції, три партії пішли до Китаю, одна з них - Північним морським шляхом.

4. Використання газових сховищ в Україні допомагає Європі запобігти подальшим енергетичним кризам.

- Європейські енергетичні компанії використовують лише відносно невеликі обсяги палива зі сховищ у самому ЄС, що сприяє стримуванню цін на газ та поповненню запасів наступної зими.

- Рівень запасів у сховищах Євросоюзу залишався на рівні майже 90% на кінець грудня, це значно вище за середній показник за попередні п'ять років, показали дані Gas Infrastructure Europe.

- Відбір газу з українських сховищ безперечно допоміг зберегти такий рівень.

5. Китай відновлює дію імпортних тарифів на вугілля.

- Очікування цих мит вже призвело до зниження постачання російського вугілля до кінця року.  

- Росія стала постачальником вугілля №2 до Китаю, завдяки безмитній торгівлі, поновлення тарифу загрожує постачанням з рф, оскільки Австралія та Індонезія торгують з Китаєм вугіллям без мита завдяки угодам про вільну торгівлю.  

- Китай скасував цей тариф у травні 2022 року через побоювання зростання цін на тлі світової енергокризи.

- До кінця року поставки вугілля з рф до Китаю зросли в 2 рази в порівнянні до квітня 2022 року, коли мито діяло.

6. Казахстан підвищив тариф на транзит нафти із росії.

- Національний оператор Казахстану АТ «КазТрансОйл» повідомив про підвищення тарифів на перекачування російської нафти своєю ділянкою трубопроводу ТОН-2 з 1 січня.

- Згідно з повідомленням оператора, тепер вартість транзиту на відстань 1 тис. км. складає $11,28 за тонну (без ПДВ).

- Як повідомило АТ "КазТрансОйл", розпорядження про підвищення тарифу було затверджено головою правління компанії на початку грудня. Тоді вартість транзиту на 1 тис. км становила $9,3 за тонну. Такі параметри було встановлено з 2018 року.

- Територією Казахстану пролягає ділянка трубопроводу ТОН-2 (Туймази - Омськ - Новосибірськ-2) протяжністю 186,25 км, через цю ділянку нафта з рф поставляється до Павлодарського нафтохімічного заводу, потім її частина прямує до Китаю та Узбекистану.

7. Німецький фармгігант Stada залишає росію.

- Один із найбільших інвесторів у фармацевтичну промисловість рф виводить заводи в окрему фірму і готує їх до продажу.

- Stada до кінця минулого року фактично пішла з росії, але зробила це тихо, шляхом виділення свого російського бізнесу, який став токсичним.  

- На російському ринку Stada пропонувала понад 120 найменувань лікарських засобів.

8. Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) внесла шість країн до переліку іноземних держав, що належать до зони ризику.

- Зазначено, що до іноземних держав, які належать до зони ризику, належать такі країни:

- Корейська Народно-Демократична Республіка;

- Ісламська Республіка Іран;

- Республіка Союзу М'янма;

- Сирійська Арабська Республіка;

- Республіка Куба;

- Російська Федерація;

- Республіка Білорусь.

- Рішення ухвалено з метою мінімізації негативного впливу наслідків військової агресії російської федерації проти України та сприяння стабільності ринків капіталу.

Більше на https://t.me/OmelyanNews