Солодкі та енергетичні напої підвищують ризик розвитку діабету

Солодкі та енергетичні напої підвищують ризик розвитку діабету

Стакан солодкої газованої води або банка енергетичного напою в день значно підвищують шанси розвитку діабету, передає expres.ua.

Солодкі напої шкідливі для нашого здоров'я. Підсолоджені за допомогою фруктозного сиропу, або насичені цукром енергетичні напої підвищують ризик розвитку діабету другого типу на 25%, навіть якщо випивати лише одну порцію в день. Крім цього, у любителів таких напоїв на 20% підвищено ризик появи метаболічного синдрому. Цей синдром є комплексом факторів ризику, пов'язаних з діабетом, хворобами серця, інсультом, нирковою та печінковою недостатністю.

Попередні дослідження показали, що солодкі напої асоціюються з надмірною вагою, а, як відомо, зайва вага вважається передумовою до розвитку різних проблем зі здоров'ям, нагадують автори дослідження, яке було проведено в Гарвардському університеті.

Однією з причин, чому напої є руйнівними для здоров'я, вважають різке підвищення рівня глюкози в крові. В результаті у людини може розвинутися стійкість до інсуліну, а потім і гіпертонія і запальні процеси в організмі. Все це призводить до діабету другого типу.

Уникайте очищеного цукру в будь-якому вигляді, радять експерти. Це вбереже вас не тільки від зайвих кілограмів, але і від цілого ряду хвороб, включаючи діабет.