Стипендії в Україні стануть розкішшю

Стипендії в Україні стануть розкішшю

Уряд України серйозно має намір переглянути питання з наданням стипендій та бюджетних місць для студентів у вищих навчальних закладах. Соціальні допомоги поки скасовувати не збираються, але правила для їх отримання будуть посилювати.

Як заявила міністр освіти і науки України Лілія Гриневич, з 1 січня 2017 року цілком ймовірно, що запрацює нова система оцінки учнів студентів і критерії відбору бюджетних місць. Нещодавно уряд пропонував повністю скасувати надання безкоштовного навчання для студентів, за винятком тих, хто потребує соціальну допомогу. Однак, такі заходи є надміру кардинальними, тому на сьогоднішній день розглядається питання про посилення правил прийому і конкурсу на стипендії серед учнів.

«Обов'язково залишаться соціальні стипендії. Для того, щоб ті, хто цього потребує, отримали стипендії. Але ми вважаємо, що умови для отримання академічної стипендії повинні бути жорсткіше. Сьогодні вона дається кожному з трійкою. Ми вважаємо, що тільки ті, хто добре вчиться, повинні отримувати академічні стипендії », - зазначила Лілія Гриневич.

Раніше в Міністерстві озвучували пропозицію залишити крім соціальних стипендій ще й академічні, які будуть виплачуватися «геніям і умам» за їх наукові та академічні досягнення в області наук, активної участі в конференція, дослідницьких роботах і так далі.

Джерело