Студент із Харкова став шахідом (ВИДЕО)

Студент із Харкова став шахідом (ВИДЕО)

Один з двох терористів-смертників, які минулої суботи підірвали себе у Багдаді у натовпі, виявився студентом харківського вишу. Він досі рахується студентом медичного факультету одного з університетів. Про це йдеться в сюжеті ТСН.

«Він не був блискучим студентом, але закривав сесії вчасно на «трійки». Нічого доброго чи поганого сказати неможна – середньостатистичний студент», – розповіла заступник декана медичного факультету Тетяна Севостьянова.


У деканаті саме готували документи на відрахування йорданця через відсутність його на заняттях у новому навчальному році. Коли три дні тому дізналися, що саме Мохамед Далаїн підірвав себе в натовпі в Багдаді, позбавивши життя 24 людей і поранивши 60. Повірили цій інформації в Харкові не одразу.

Кажуть, окрім Мохамеда, в місті навчаються двоє його братів, а батько – відомий у Йорданії політик.

«Дуже хороша родина, ніколи не помічали нічого екстремістського – нормальні хлопці», – переконує заступник директора з виховної роботи Максим Більовський.

У йорданській громаді кажуть, що зміни таки були. Саме тому до Харкова приїздив і батько Мохамеда – родичі хвилювалися через його поведінку.

«Було помітно, що став не на той шлях. Він став таким дуже релігійним. Бороду відпустив. Ми всі – мусульмани. Всього дотримуємося, все нормальна. А він настільки став таким… Занадто», – пояснив студент інтернатури Аль-Далаєн Мутафер.

Про Мохамеда знали, що влітку він разом із дружиною-українкою, яка прийняла іслам, поїхав до Туреччини. Що згодом опинився на війні – родичів сповістив телефоном.

Студенти-співвітчизники Мохамеда запевняють, що ніхто ніколи не пропонував їм стати членами терористичних угруповань.

Припускають, що його завербували через інтернет, а також згадують спілкування йорданця з родиною азербайджанців, які нібито дуже вплинули на його поведінку.

«Вони грали на його почуттях», – вважає студент з Йорданії Мохаммед Хваїтер. «Говорили йому: давай, так роби, коли вбиваєш поганих людей – будеш у раю. Але справжні мусульмани так не роблять», – переконує інший студент Ахмед Мохамед.

Земляки терориста дуже стурбовані тим, що тепер їх сприйматимуть, як потенційну загрозу для суспільства. І просять цього не робити. Українські спецслужби ситуацію з приводу вербування терористів на території нашої держави не пояснюють. Обмежуються фразою про «здійснюється оперативного супроводу».

В Україні навчається 5 тис. студентів із Йорданіі. Майже кожен третій – у вишах Харкова. Раніше батько смертника з Йорданії розповів, як його сина завербували до «ІД» у Харкові.

За словами батька загиблого терориста, його сину «промив мізки» чоловік, який називав себе «Ібрагім» та його дружина «Сумайя», яка, головним чином, вербувала жінок.