Суттєво змінився прогноз на зиму

Суттєво змінився прогноз на зиму

Ми за крок до початку календарної зими. А якою вона буде?

“Попри деякі снігові опади і похолодання, приходу зими найближчими днями чекати не варто”, – заявила Людмила Савченко, начальник відділу метеорологічних прогнозів Укргідрометцентру.

А чи настане справжня зима взагалі?

– Торік зимових днів було 25, цього року їх буде 30, але це не означає, що зима видасться суворою. Наступний сезон похолодання почнеться аж після 10 грудня, а до того часу буде близько 5 – 8 градусів вище нуля. Наприкінці першого зимового місяця утвориться сніговий покрив. Перед тим сніг падатиме в Карпатах, на півночі й у центрі, – прогнозує кліматолог Василь Троцюк, директор Наукового-аналітичного центру. – Загалом у грудні опадів буде менше за норму, хоч і сніжитиме, і дощитиме. А от на Новий рік підмерзатиме і вночі (мінус 5 – 7 градусів), і вдень (близько мінус одного градуса), але на заході країни очікується відлига.

У січні, в 10 – 20 числах, температура повітря вночі опускатиметься до мінус 20, а вдень буде 3 – 7 градусів морозу. До речі, раніше такі холодні періоди тривали по 3 – 4 дні, цього ж разу холод не відступатиме по 5 – 6 днів. А між похолоданнями будуть відлиги з підвищенням температури до плюс трьох.

У лютому також періоди похолодання змінюватимуться потеплінням. Однак зима не відступить до кінця лютого.

Синоптики констатують, що останніми роками тривалість зимового періоду скоротилася приблизно на місяць.

* до речі

– У найближчі 10 -­ 15 років грудень ставатиме щораз теплішим, а березень – холоднішим, якщо порівнювати з останніми 20 роками, – каже старший науковий співробітник Українського гідрометеорологічного інституту Світлана Краковська. ­­ Узимку буде більше відлиг і різких коливань температури, більше опадів, і взагалі, узимку теплий період буде довшим, ніж у попередні зими, приблизно на два тижні.

vsviti.com.ua