Тарифи на газ завищені на 2000 гривень, - експерт

Тарифи на газ завищені на 2000 гривень, - експерт

Політолог Сергій Гайдай пояснив, з яких складових на сьогодні сформували вартість тарифу на газ. Виявилось, що понад 2 тис. грн. українці платять «Нафтогазу» за те, що транспортування газу із Росії до Європи є збитковим.

«2000 гривень йдуть в НАК «Нафтогаз». А цього за що? До видобутку газу вони не мають відношення. Це компанія, яка відповідає за транспортування російського газу через наші газові магістралі в Європу. Думаєте, цей газ теж йде на опалення простих українців? Ні. Видобуток власного українського газу сьогодні становить 23 мільярди кубів газу, а на опалення і потреби населення необхідно не більше ніж 18 мільярдів кубів. Так за що ми платимо «Нафтогазу»?

Виявляється, експлуатація газових магістралей і устаткування вимагає витрат. І держава вирішила їх оплачувати з нашої з вами кишені. Розумієте? Україна транспортує газ із Росії в Європу зі збитками. Такий контракт, кажуть, підписаний ще Тимошенко. І ці збитки покриватиме населення», – повідомив Гайдай у своєму блозі на politeka.net.

Як відомо, багато експертів впевнені, що тариф на газ у 6, 8 тис. грн за одну тисячу кубів має корупційну складову. Приміром, економічний експерт Всеволод Степанюк переконаний, що в нових тарифах закладено корупційну складову, розмір якої сягає від 800 до 1000 грн. Вартість газу в Європі зараз коливається на рівні $150, в Україні $100 без витрат на транспортування, що, за підсумком, виходить все-рівно значно менше.

Джерело