Тарифи в дії: хто може лишитися без житла через дорогі комунальні послуги

Тарифи в дії: хто може лишитися без житла через дорогі комунальні послуги

Українці очікують нових квитанцій за сплату комунальних послуг. І якщо до дорогого світла споживачі вже дещо звикли, то вартість опалення буде «сюрпризом», адже ніхто достеменно не знає, скільки доведеться заплатити.

В Україні точаться дискусії відносно обгрунтованості тарифів, а коммунальні послуги не дешевшають. Щоб допомогти громадяням сплачувати квитанції, уряд спростив процес нарахування субсидій. Та, за словами фахівців, це не вирішить ані проблеми житлово-комунальної галузі, ані українців.

Переконаний у недієвості субсидій і соціальний експерт, член партії «Батьківщина» Андрій Павловський. Він нагадав, що на розмір субсидії впливає дохід родини за місяц — що він буде вище, то менше нарахують компенсації. «Це не допоможе споживачам, адже вартість комунальних послуг буде високою. Приміром, у Києві за двокімнатну квартиру доведеться заплатити від 900 грн, а за трикімнатну — 1200 грн. При цьому, середній розмір субсидій, які отримують українці, — 120 — 200 грн», - зазначив експерт.

За його словами, скрутно доведеться пенсіонерам, котрі отримують невеликі пенсії: «Якщо пенсіонерам, які отримують 1200 грн доходу, прийде платіжка в 900 грн, то субсидія не допоможе, і вони будуть жити впроголодь, бо звикли завжди оплачувати комунальні послуги».

Дорогі тарифи можуть призвести до збільшення неплатежів за комунальні послуги. «Якщо у родини виникне вибір заплатити комуналку чи нагодувати або одягнути дитину, то, вочевидь, платити за послуги ЖКГ будуть менше», - переконаний експрет. Заборгованість споживачів перед постачальниками послуг може призвести до втрати житла. Ще рік тому парламент прийняв зміни до Цивільного кодексу, якими дозволив забирати квартири за борги . «Майно описується, потім продається, з виручених коштів сплачуються борги, а решту отримує споживач», - пояснив Андрій Павловський. За словами експерта, тільки у Чернігівській області за останніх 2 місяці заборгованість збільшилась на 30%.

 domik.ua