Тарута "прославив" Гонтареву перед МВФ і Світовим банком

Тарута "прославив" Гонтареву перед МВФ і Світовим банком

Нацбанк звернувся в СБУ, Генпрокуратуру і НАБУ з проханням відкрити кримінальне провадження у зв'язку з поширенням "провокаційних матеріалів з голослівними звинуваченнями глави НБУ Валерії Гонтаревої". 

Мова йде про тенденційну добірку неправдивої інформації під назвою "Загроза економічній безпеці України", яка поширювалася українським бізнесменом Сергієм Тарутою перед початком зустрічі країн-членів Міжнародного валютного фонду і Світового банку у Вашингтоні. На цьому заході, який проходив з 6 до 10 жовтня, Гонтарева представляла державу як глава офіційної делегації України. 

"Очевидно, що метою осіб, які поширювали матеріали на зустрічі країн-членів МВФ і СБ, є цілеспрямована спроба дискредитувати діяльність глави Нацбанку, перешкодити виконанню нею службових обов'язків та таким чином здійснити незаконний вплив на її діяльність. Такі дії містять ознаки злочину, передбаченого статтею 344 Кримінального кодексу України. Передбачається покарання у вигляді обмеження або позбавлення волі на строк від двох до десяти років. Також дії, спрямовані на підрив економічної та інформаційної безпеки України (стаття 111 Кримінального кодексу) караються позбавленням волі на строк від дванадцяти до п'ятнадцяти років", - йдеться в повідомленні НБУ. 

"Деяким нашим землякам-олігархам, на жаль, до цього часу немає ніякої справи до розвитку та процвітання України. Їх турбують власні жадібні інтереси, на шляху яких встав Нацбанк, що закрив банки-пилососи, за допомогою яких вони кредитували власний бізнес і виводили з економіки мільярди гривень. Тому замість конструктивного діалогу з іноземними партнерами і друзями України вони вибирають шлях інсинуацій і брудних провокацій, безсоромно поширюючи неправдиві матеріали навіть на засіданнях МВФ", - процитувала прес-служба Гонареву. 

"Провокація, яка була влаштована в Вашингтоні, - це тільки одна ланка кампанії, спрямованої на дискредитацію глави Нацбанку. За нашою інформацією, продовження провокаційних дій планується на засіданні Верховної Ради у вівторок 18 жовтня", - уточнили в прес-службі. Своєю чергою, Тарута заявив, що "звинувачує в непрофесіоналізмі" Гонтареву. Нардеп також зазначив, що має намір вжити всіх можливих заходів для зняття Гонтаревої з посади глави НБУ. 

"Валерія Гонтарєва дискредитувала себе сама результатами своєї діяльності", - заявив Тарута, додавши, що найближчим часом ініціює в Раді створення тимчасової слідчої комісії з розслідування її діяльності.