Три сценарії для гривні-2016

Три сценарії для гривні-2016

Експерти зробили прогнози, яких максимальних та мінімальних значень може сягнути гривня у 2016 році.

Сьогодні навіть найбіднішого цікавить курс гривні щодо долара та євро. Бо якщо курс в обміннику захмарний, у магазинах ціни - теж космічні. У бюджеті на весь 2016-й передбачено курс 24,1 гривні за долар. Однак експерти пророкують аж три сценарії для гривні.

Який найбільш імовірний? Які фактори будуть тиснути на гривню?

Курс 24 гривні за долар

Дмитро Чурін, голова аналітичного відділу "Eavex capital": - Ми притримуємося урядового прогнозу й вважаємо, що середній курс за рік буде 24,10, а на кінець 2016 року - 25 гривень за долар. Не бачимо серйозних дисбалансів, які мали б призвести до різкої девальвації. Гривню підтримає відносна рівновага торговельного балансу. Тобто Україна купує за кордоном товарів на суму, яку приблизно дістає від експорту.

Серйозних виплат за державним боргом наступного року не передбачається, отож відтоку за державними борговими платежами не має бути. Щодо підтримки МВФ, то це питання для України не є критичним. Важливіше, щоб працювала наша економіка, а також те, як буде складатися кон'юнктура на світовому ринку металів, які будуть ціни на залізну руду й продукцію сільського господарства.

Ігор Мазепа, генеральний директор "Concorde Capital": - Валютного шоку у 2016-му вдасться уникнути, і гривня до кінця року не опуститься нижче за позначку 26 гривень за долар. Природно, такі очікування залежать від нашої можливості продовжити роботу з МВФ, від стабільності банківської системи, а також від ситуації на сході країни.

Курс 30 гривень за долар

Олег Устенко, виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера: - Ми вважаємо, що імовірнішим буде сценарій, за якого курс на 2016 рік буде в межах 25 - 30 гривень за долар. Його ймовірність я оцінюю на 50%. 30% я б дав за сценарій, згідно з яким курс наступного року перевищить планку на рівні 30 гривень. Кожен із цих сценаріїв, навіть песимістичний (30+), базується на припущенні, що Україна не припинятиме співпрацю з Міжнародним валютним фондом. Якщо ж ми не матимемо підтримки МВФ, то курс може набагато перевищити 30 гривень за долар.

Крім співпраці з Міжнародним валютним фондом, на стан національної валюти впливатимуть світові ціни на українську експортну продукцію. Насамперед ціни на сільськогосподарські товари, особливо на зерно, а також на металургійну продукцію.

Ерік Найман, керуючий партнер інвестиційної компанії "Capital Times": - Середньорічний прогноз - 26 - 27 гривень за долар. А на кінець 2016 року, на мою думку, буде курс 29 - 30 гривень за долар. На користь сильної гривні працюватиме продовження жорсткої монетарної політики та співпраці з Міжнародним валютним фондом. З другого боку, мінусом буде висока інфляція, вища, ніж та, яку прогнозує уряд, а також труднощі з проведенням реформ.

Курс понад 30 гривень за долар

Володимир Лановий, екс-міністр економіки: - Якщо при владі залишиться теперішній уряд з його методами роботи, то він буде змушений покривати дефіцит бюджету друкуванням гривні. Адже грошей, на які сподівається Кабмін, не буде. У бюджеті заклали чимало обіцянок щодо випуску облігацій, тобто заплановано дуже багато запозичень - внутрішніх і зовнішніх, а належного забезпечення не буде. Уряд друкуватиме гроші, щоб викуповувати ці облігації. Це підштовхуватиме інфляцію. Такі методи керівництва призведуть до девальвації гривні. Курс становитиме щонайменше 30 - 35 гривень за долар. Сподіваюся, що цей уряд не буде при владі цілий рік, і тоді нова влада щось перегляне й змінить.

expres.ua